Gemeente Maastricht

Leefbaarheid Itteren en Borgharen met sprongen vooruit

Kijk, dat de gemeente met geld over de brug komt is prettig. En dat je dat geld ook nog mag gebruiken om de leefbaarheid van je `dorp' te verbeteren, is helemaal geweldig. Maar een behoorlijke dosis `zorg en aandacht' is onbetaalbaar en daar was het de kleine kernen Itteren en Borgharen vooral om te doen.

In 1999 startte de gemeente zogenoemd kleine kernenbeleid voor de kernen Itteren en Borgharen. De dorpsraden kregen samen jaarlijks een bedrag van ruim 22 duizend euro in handen waarmee ze zelf de leefbaarheid van hun kern mochten aanpakken. Beleid, dat onlangs is geëvalueerd en een enorm succes blijkt. Zo heeft Itteren sindsdien weer een buurtwinkel en is in Borgharen geld gestoken in het veelbesproken centrumplan. Bovendien hebben beide kernen sindsdien een brede buurtschool en zijn ook speelvoorzieningen grondig aangepakt.

Oppepper

Volgens Trudy Teunissen, voorzitter van de buurtraad Itteren, was Itteren vier jaar geleden echt toe aan een oppepper. "We hadden het gevoel dat we door de gemeente werden vergeten. We waren al enige tijd bij Maastricht gevoegd, maar meetellen, ho maar. Dat was een tijd toch een beetje de teneur. Itteren kampt niet met hoge criminaliteitscijfers of extreme verloedering. Problemen die toch vaak hoger op de politieke agenda staan. Maar we kennen wel andere hoofdbrekens zoals het verdwijnen van belangrijke sociale voorzieningen als de buurtwinkel. Toen het kleine kernenbeleid zich aandiende, kregen we de zorg en aandacht waaraan we erg veel behoefte hadden."

Vetpot

Dat vindt ook Lei Connotte, lid van de buurtraad Borgharen. "Wij zijn dan wel officieel geen dorp meer, zo beleven we het nog wel. En alhoewel het beschikbare budget beslist geen vetpot is, helpt het toch om typische dorpsproblemen aan te pakken. Zo zijn we momenteel bezig met een plan om banken en wandelpaden op te knappen. We willen de boel flink opfrissen. Zo hopen we aantrekkelijker te worden voor toeristen."

Erkenning

Wie met de buurtraden spreekt, komt er al gauw achter dat er geïnspireerd en voortvarend wordt gewerkt aan leefbaarheid. En dat merkt ook coördinerend wethouder Mirjam Depondt (Stadsontwikkeling en Onderwijs). "Het was in 1999 zeer nodig om iets aan de leefbaarheid van Itteren en Borgharen te doen. Op de eerste plaats vanwege de ligging van de kernen. Het zijn kleine wijken die vergeleken met andere Maastrichtse wijken geïsoleerd liggen en waar in verhouding meer ouderen dan jonge mensen wonen. Sociale voorzieningen kwamen in het gedrang omdat ze commercieel minder aantrekkelijk werden. Het kleine kernenbeleid was de erkenning van die problematiek. Opeens was er wel degelijk aandacht voor de problemen van Itteren en Borgharen en de buurtraden hebben dat goed opgepakt."

Verzamelen

Het was ook voor het eerst dat er een coördinerend wethouder bij zo'n project werd betrokken. Depondt profileerde zich als aanspreekpunt voor alle problemen in de kern, of het nu ging om woningbouw, verkeer of onderhoud. Depondt: "En nog steeds houd ik oog op alle problemen en ik speel ze door naar mijn collega's in het college. Die aanpak werkt perfect. Zo blijven de lijnen tussen het bestuur en de beide kernen kort."

Succesverhaal

Teunissen: "Al met al is het kleine kernenbeleid een absoluut succesverhaal. We wilden meer aandacht en dat hebben we gekregen. Dat merk je echt. Er wordt nu zorgvuldiger met `het dorp' omgegaan. Toch ligt er nog veel op ons pad. Momenteel buigen we ons over het seniorenbeleid. Op het gebied van woningbouw voor senioren valt nog veel te realiseren. Senioren hebben hier vaak grote huizen en bewerkelijke tuinen. Itteren verlaten willen deze mensen niet, prettiger wonen wel. Ons streven is de bouw van een klein zorgcomplex waarin ook de buurtwinkel en een postagentschap onderdak vinden." Ook Connotte heeft nog genoeg op zijn verlanglijst staan. "De buurtraad moet nog volop aan de slag met het centrumplan, waarin behalve de basisschool, peuterspeelzaal en seniorenwoningen ook de aanleg van een dorpsplein is voorzien. Verder heeft de hoogwaterproblematiek en het project Grensmaas (verdiepen van de Maas door grindwinning) prioriteit."

Mix

Het kleine kernenbeleid is inmiddels min of meer samengevoegd met het door de gemeente opgezette buurtgericht werken. Toch wordt ook het kleine kernenbeleid voortgezet. Itteren en Borgharen blijven budget ontvangen om leefbaarheidsprojecten op te zetten en uit te voeren. En ook het contact met de coördinerend wethouder blijft intact, al loopt ook al veel via de stadsdeelleider. Depondt: "Toen we begonnen met het kleine kernenbeleid bestond het buurtgericht werken nog niet. Inmiddels nemen Borgharen en Itteren deel aan een wijkteam. En dat gaat heel goed. We zijn nu op zoek naar een mixvorm tussen buurtgericht werken en het kernenbeleid. Juist omdat het nu zo goed gaat, willen we het kleine kernenbeleid in stand houden."

Leuk

En daar zijn ook Teunissen en Connotte voor. Teunissen: "Het toegezegde geld vinden wij leuk, maar niet het belangrijkste. Op de allereerste plaats willen we het contact met de gemeente in stand houden. Want als dat vlot verloopt, blijkt dat er veel mogelijk is." Connotte: "Als het gaat om leefbaarheid zijn we afhankelijk van de gemeente. Bij ons wonen relatief veel ouderen. Die hebben het Groene Kruis, de buurtwinkel en het verenigingsleven hard nodig. Zorgvoorzieningen die van wezenlijk belang zijn voor hun gevoel van leefbaarheid. Allemaal voorzieningen die tot voor kort dreigden te verdwijnen. Met steun van de gemeente is die dreiging afgenomen. Dat moeten we vooral zo houden. En ook voor het leefbaar houden van het dorp voor jonge gezinnen en opgroeiende jeugd is de gemeente een goede partner."