PLAN NEDERLAND


WERELDVOEDSELDAG 2003:
Plan Nederland vraagt aandacht voor hongersnood Ethiopië

Amsterdam, 14oktober 2003. Op de manifestatie in het kader van Wereldvoedseldag, gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs op 16 oktober 2003, vraagt Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan) aandacht voor de hongersnood in Ethiopië. Met een workshop en de presentatie van de publicatie 'Langzaam loopt een ei op pootjes - Ethiopië tussen hoop en honger' wil Plan opnieuw de noodzaak benadrukken van een duurzaam voedselzekerheidsprogramma voor Ethiopië om herhaling van hongercrises te voorkomen.

In 1984 stond Ethiopië in het middelpunt van de wereldwijde belangstelling, toen naar schatting een miljoen mensen omkwamen door honger. Dankzij Live Aid, het grootste benefietconcert ooit georganiseerd, werd de wereld via schrijnende televisiebeelden geconfronteerd met de verschrikkelijke consequenties van hongersnood. Bijna twintig jaar later kampt Ethiopië nog steeds met voedselgebrek, gevangen in een vicieuze cirkel van bevolkingsdruk, afhankelijkheid van de landbouw, droogte en mislukkende oogsten. Als gevolg van de voedselcrisis van dit jaar, worden meer dan twaalf miljoen Ethiopiërs opnieuw met hongersnood bedreigd.

Structurele oplossing
De internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan, die in Ethiopië werkt aan structurele verbeteringen van de levensomstandigheden van kinderen, verleent noodhulp in haar Ethiopische werkgebieden, maar ontwikkelt voor de regio's Bugna en Shebedino ook programma's voor duurzame voedselzekerheid. Het doel daarvan is om in samenwerking met de Ethiopische bevolking een structurele oplossing te ontwikkelen voor het
voedselzekerheidsprobleem in de regio, waardoor zij zich ook in toekomstige tijden van droogte en schaarste zelf kunnen redden.

Kim Hartog, Afrika-medewerker van Plan Nederland, assisteerde de collega's van Plan in Ethiopië bij het opzetten van de voedselzekerheidsprogramma's voor Bugna en Shebedino. Haar ervaringen bundelde zij in het boekje 'Langzaam loopt een ei op pootjes - Ethiopië tussen hoop en honger', dat op Wereldvoedseldag wordt gepresenteerd. In de workshop 'Hongerbestrijding, nu of morgen?' zal Plan ingaan op de dilemma's waar Kim Hartog in haar werk in Ethiopië tegen aanliep, zoals 'noodhulp of structurele voedselzekerheid?', 'verbouw van koffie of chat?' en 'lokale oplossingen of internationale maatregelen?'.


------------Einde persbericht------------------