Lsg komt met ambitieus plan voor kuuroord en hotel
AMSTERDAM, 20031015 -- Volgens LSG is een van de sterkste kanten van stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer het vele en mooie groen. Ook het Sloterpark is een plek dat meer aandacht verdient. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een NME bezoekerscentrum waar educatieve voorlichting en informatie gegeven kan worden over het ontstaan van het park en de aanwezige natuur.De tot nog toe voorgestelde locaties liggen echter allen in het park zelf en zullen, alle goede bedoelingen ten spijt, ten koste gaan van het groen in het park. Klankbordgroep Sloterplas heeft een rapport 'Sloterpark, Ruimte voor water' gepresenteerd, waarbij werd vastgesteld, dat het Sloterpark te weinig voorzieningen heeft en dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook werd gesignaleerd, dat de Allendelaan een barrière vormt voor de entree van het Sloterpark. Samengevat wil men betere voorzieningen en een versterking van de natuurwaarden van het Sloterpark. Hoe dit bekostigd moet worden, wordt echter niet aangegeven.
Vanwege de grootscheepse plannen voor Stedelijke Vernieuwing staan er op termijn, voor het groen niet altijd positieve, ontwikkelingen op stapel, waaronder bijvoorbeeld de verbreding van de Allendelaan, die als onderdeel van de Parkstadring deel uitmaakt van het hoofdnet auto en waarover ook nog eens lijn 14 zal worden doorgetrokken van Slotermeer naar Osdorpplein. Dit betekent dat de Allendelaan dus verbreed moet worden. Wat dat betekent voor de groene scheg laat zich raden: Het westelijk deel van het Sloterpark met kinderboerderij en heemtuin zal nog verder geïsoleerd komen te liggen van de Sloterplas. Het zwembad wordt slechter bereikbaar voor voetgangers en fietsers, die van de kant van de kinderboerderij komen.
Om het project te kunnen realiseren moet de Allendelaan overkapt worden en het wegdek verlaagd. De overkapping zou een groene uitstraling moeten krijgen, zodat deze in de eerste plaats kan functioneren als Ecoduct voor mens en dier. Tram en autoverkeer verdwijnen onder het maaiveld en het park loopt ononderbroken door over het ecoduct, waardoor de groene westrandscheg aanzienlijk wordt versterkt.
Dit ecoduct zou dan tevens kunnen dienen als fundament voor het NME centrum in combinatie met een (laagbouw) sporthotel annex restaurant, opgetrokken uit milieuvriendelijke bouwmaterialen, bijvoorbeeld met gebruik van duurzame houtsoorten, grasdaken als dakbedekking. Ook een uitkijktoren zou wellicht op dit ecoduct kunnen worden geplaatst. Vanuit het hotel zou de sociale controle geregeld kunnen worden over het NME-centrum en de uitkijktoren.
Het Sloterparkbad is de laatste jaren omgevormd van een recreatiebad naar een in hoofdzaak sport- en wedstrijdbad. Er is tevens een sportschool aan verbonden met zeer beperkte saunamogelijkheden. Het laatste mag eigenlijk geen naam hebben. Daarnaast is het noordelijk deel van het buiten terrein is momenteel eigenlijk niet exploiteren en maakt het een verwaarloosde indruk. En er gaan dan ook stemmen op om dit gebied los te koppelen van het Sloterparkbad.
Wie echter de ontwikkelingen op sport en recreatie volgt, bemerkt dat er in de samenleving in toenemende mate, mede veroorzaakt door de vergrijzing, behoefte is aan recreatieve kuuroordfaciliteiten, zoals sauna, Turks stoombad en dergelijke. Nu worden reumapatiënten uit Amsterdam bijvoorbeeld nog naar kuuroord Nieuwe Schans (Oost Groningen) gestuurd om te kuren in thermale baden.
Basis begrippen voor kuuroorden zijn rust, groen, (thermaal) water en ook cultuuraanbod. Het zijn ingrediënten, die bij de Sloterplas aanwezig zijn, of misschien verder kunnen worden ontwikkeld. Zo is in de ondergrond van het Sloterparkbad al eerder thermaal water aangeboord en het is de moeite waard om te zien, of we dit voor een thermaal bad kunnen gebruiken.
De Meervaart als cultureel centrum (kuurconcerten), het groen van het Sloterpark (opgewaardeerd tot kuurpark met ligweiden, heemtuin en kinderboerderij), het water van het Sloterparkbad, uitgebreid met een saunalandschap op het noordelijk buitenterrein en een sport / kuurhotel met inpandig, of ondergronds parkeren), gekoppeld aan het Natuur Milieu Educatie centrum op het Ecoduct Allendelaan , het zou allemaal een enorme impuls kunnen geven voor een vergroting van de leefbaarheid en een toename van werkgelegenheid voor onze Westelijke Tuinsteden.
LSG denkt het project te kunnen financieren met middelen van de centrale stad die bestemd zijn om de Allendelaan opnieuw in te richten. Bovendien is er, wanneer er gebouwd wordt boven de Allendelaan, sprake van dubbel grondgebruik, waarvoor de Centrale Stad subsidie ter beschikking heeft.
Met uitvoering van een dergelijk project denkt LSG de werkgelegenheid en de economie in het Stadsdeel een flinke impuls te kunnen geven. LSG heeft het plan aan de Stadsdeelraad ter overweging gegeven.
Ingezonden persbericht