Time : 7:29:02 PM
Date : Tuesday, October 14, 2003
Sender Name: AGIM/AVGI

Pharma.be en het budget 2004: farma-industrie blijft medebetaler van gezondheidszorg

De farmaceutische industrie blijft een medebetaler van de gezondheidssector. Dit was in het verleden reeds het geval en dit verandert niet bij de huidige beslissingen over het budget 2004 van de federale regering. Voor pharma.be is het budget 2004 een overgangsbudget, in het licht van de formele verbintenis van de regering op langere termijn ten gunste van een sereen gezondheidsbeleid dat de juiste plaats toekent aan innovatie. Dit is de reactie van pharma.be, de overkoepelende organisatie van de geneesmiddelenindustrie (vroeger AVGI) n.a.v. de beslissingen van de regering m.b.t. de begroting 2004.

Het voorbije weekend bevestigde de federale regering de stijging van kosten in de gezondheidszorg met 4,5 % zoals in het regeerakkoord bepaald. Tevens besliste de regering dat ongeveer 200 miljoen euro besparingen moeten komen uit de geneesmiddelensector. pharma.be wijst erop dat de 4,5 %, die door de regering wordt voorgesteld als een stijging, in feite neerkomt op een daling. De berekening ervan is immers gebaseerd op het bestaande budget van 2003, dat op zich reeds te laag was ingeschat en in feite een virtueel budget was. In 2003 betaalt de farmaceutische sector een deel van haar omzet op de verkoop van geneesmiddelen integraal terug, en dit voor een bedrag van 200 miljoen euro. Dit komt er in feite op neer dat de geneesmiddelen die vanaf 23 november e.k. worden verkocht, voor de farmaceutische sector geen enkele vorm van inkomsten meer betekenen en in feite gratis worden verstrekt. Voor een sector, die een belangrijk deel van haar inkomsten hergebruikt voor research naar nieuwe producten (één medicament kost aan research 800 miljoen euro vooraleer het op de markt kan gebracht), is dit niet aanvaardbaar.
Voor 2004 blijft de maatregel, die aan de basis ligt van deze praktijk, door de regering gehandhaafd, zodat ook in 2004 dit op de sector hetzelfde effect zal hebben. Door het systeem van gesloten budgetten en claw-back verschuift de regering een deel van de financiering van het budget naar de industrie.

De farma-industrie is in België de grootste private investeerder in research, met een bedrag van 1.279,5 miljoen euro op jaarbasis; de tewerkstelling in de farmaceutische researchlabo's is ook toegenomen. De contributie van de sector aan het BNP is groter dan de uitgaven voor terugbetaalde geneesmiddelen. De farmasector kan derhalve een belangrijk instrument zijn van het op research en tewerkstelling gericht regeringsbeleid. Dit veronderstelt een mature visie op de reële meerwaarde van octrooigeneesmiddelen in de globale gezondheidszorg, en die visie ontbreekt vandaag.
pharma.be zet zijn besprekingen met de Minister constructief verder, op grond van het vooruitzicht van een lange-termijn visie en een meer adequaat budgetteringsbeleid. In die optiek is, gelet op de economische toestand, het geneesmiddelenbudget 2004 voor pharma.be een overgangsbudget, dat de sector ten bedrage van 200 miljoen euro in een co-financieringsrol laat, essentieel veroorzaakt door een systeem van onderbudgettering. De engagementen van de Minister om dat systeem binnen de legislatuur te saneren, hebben pharma.be doen besluiten de besprekingen verder te zetten.

De Minister overweegt volumebeperkingen tav sommige therapeutische klassen, en wenst het resultaat daarvan vertaald te zien in een daling van de uitgaven. pharma.be staat op het standpunt dat enkel wetenschappelijke evidentie en consensus aan de grondslag kan liggen van een goede gezondheidszorg, en is van oordeel dat wetenschappelijke evidentie vaker symptomen van onderbehandeling van pathologieën zal aantonen. Het verbinden van gecontroleerd voorschrijfgedrag van artsen aan een financieel incentive, zoals de Minister voorschrijft, kan de artsen in een onhoudbare aansprakelijkheidspositie plaatsen t.a.v. de patiënten mede gelet op de recente wetgeving inzake de patiëntenrechten. Inderdaad, het uitstekend Belgisch systeem van gezondheidszorg slaagde er niet in de snellere toegang tot de meest adequate geneesmiddelen voor de patiënten te waarborgen.

Gelet op het vooruitzicht dat op dit kritieke punt markante vooruitgang zal kunnen worden geboekt, zet pharma.be met verantwoordelijkheidszin de budgetbesprekingen met de Minister verder.

Voor meer informatie kan u terecht bij Moniek Delvou, Directeur Communicatie op
02 238 99 74 of op 0475 266 495.