Vlaams Parlement

15 okt 2003

Vlaams Parlement bespreekt voor het eerst wapenuitvoervergunningen

Op 3 oktober heeft de Vlaamse regering beslist om de overheveling van personeel en middelen die nodig zijn voor de toekenning van wapenuitvoervergunningen, te laten agenderen op het overlegcomité tussen de federale regering en de gewesten. Dat antwoordde Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government Patricia Ceysens vandaag, dinsdag 14 oktober, op een vraag om uitleg van Vlaams parlementslid Kris van Dijck (N-VA) in de commissie voor Economie, Landbouw, Werkgelegenheid en Toerisme. Het was meteen de eerste keer dat het Vlaams Parlement zich over de zaak van de exportlicenties boog.

Sinds deze zomer moeten uitvoervergunningen voor wapens door de gewesten afgeleverd worden en niet langer door de federale overheid. Maar de federale overheid heeft nog altijd geen personeel of middelen aan de gewesten overgedragen. Op initiatief van de eerste minister is een werkgroep opgericht om de personele en financiële gevolgen van de bevoegdheidsoverdracht in kaart te brengen. Die werkgroep heeft echter nog geen akkoord bereikt. Vandaar de beslissing van de Vlaamse regering om de zaak op het Overlegcomité aanhangig te maken. Om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen, werden wel al twee protocollen uitgewerkt, met de federale overheidsdienst Economie en met de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Tot eind 2003 zal de federale overheidsdienst Economie nog als loket fungeren : hij bereidt de dossiers administratief en technisch voor. De uiteindelijke politieke beslissing wordt genomen door de Vlaamse minister van Buitenlands Beleid.

---
De heer Van Dijck wees er in zijn vraag er ook op dat de federale Delcrederedienst nog altijd bevoegd blijft voor het verzekeren van de exportrisico's. Op die manier beslissen vertegenwoordigers van de Vlaamse regering in die dienst nog altijd mee over de verzekering van de door de Waalse regering toegestane leveringen, en omgekeerd. Bovendien draait het Vlaamse Gewest nog altijd op voor een exportrisico van een Waals bedrijf, aldus de heer Van Dijck. Minister Ceysens onderstreepte dat de Delcrededienst louter over de verzekeringstechnische aspecten van het dossier mag oordelen. De noodzaak van een eigen Vlaamse Delcrederdienst zal bestudeerd worden.