Ingezonden persbericht
WIJNINFO.NL
Programma East meets West biedt uitkomst
PERSBERICHT / PRESS RELEASE
---
---
PROGRAMMA EAST MEETS WEST BIEDT UITKOMST
De eerste avond van Proefschrift in Gastronomie (reeks
wijn-spijsdiners tijdens de Nationale Wijnweek 2003) vond plaats in
restaurant De Proeftuin in Enkhuizen. Op het programma stond het ruim
van te voren geplande thema East meets West, waarbij het vooral ging
om universele inzetbaarheid van wijnen bij zowel de Oosterse als
Westerse keuken.
Culinaire grootheden als SVH Meesterkoks Albert Kooy (Koning Willem I
College), Erik van Loo (Restaurant De Zwethheul, 1 Michelinster) en
Chen Yu Yeh (o.a. culinair adviseur en begeleider van jonge talenten
van de Oosterse keuken) waren afgereisd naar Enkhuizen. Samen met
toppatissier Laurens Dekkers (oud chefpatissier van De Swaen, Vermeer
en La Rive) en Yong Chang (chef de cuisine Restaurant De Proeftuin en
winnaar "Meest Verrassende Combinatie" tijdens de meest recente
editie van het Grand Concours Laurent-Perrier) verzorgden de
keukengrootmeesters een bijzondere avond voor ruim 80 aanwezigen
gasten.
Momenteel experimenteren vele chefs met het combineren van
ingrediënten/gerechten uit de Oosterse keuken en Westerse keuken.
Twee belangrijke aspecten hiervan werden tijdens het diner in
Enkhuizen en de voorbereidingen daarop expliciet duidelijk:
- Alleen ware keukenmeesters met de juiste kennis en
ervaring zijn in staat om Westerse en Oosterse bereidingen en
kooktechnieken op een verantwoorde wijze samen te voegen.
- Deze echte specialisten doen geen pogingen om complete
Westerse en Oosterse gerechten op één bord 'samen te smelten', maar
combineren bereidingswijzen, kooktechnieken en ingrediënten uit beide
kookculturen, terwijl zij tegelijkertijd recht doen aan de puurheid
van de ingrediënten en traditionele gerechten. Dit leidt tot
verrassende resultaten.
Opvallend was dat de Oosterse keuken met in verhouding goedkopere
ingrediënten werkt. Daarbij worden kruiden en specerijen ingezet om
'smaakexplosies' teweeg te brengen. De Westerse stijl gaat eerder op
"safe" gaat en verwerkt over het algemeen duurdere ingrediënten in de
gerechten.
Eigenaar Alex Chang van Restaurant De Proeftuin was samen met
organisator Jan van Lissum (The Wine & Food Association) met verve in
geslaagd om beide (culinaire) werelden op één avond samen te brengen.
East meets West kan dan ook nu al beschouwd worden als een historisch
evenement.
De opbrengst van deze avond komt ten goede van Feast for Peace van
War Child.
---
---
Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
The Wine & Food Association - Carsten Klint
G: 06-52.42.1130 - E: info@proefschrift.nl
T: 020-625.12.98 - F: 020-624.50.28
Oude Schans 11 - 1011 KR AMSTERDAM
en/of
Restaurant De Proeftuin - Alex Chang
G: 06-55.95.2459 - E: alex.chang@gmx.net
T: 0228-312.462 - F: 0228-318.133
Paktuinen 8
1601 GD ENKHUIZEN
Nieuws over Zuid-Afrikaanse Wijn
Nieuws over Zuid-Afrikaanse Wijn
Zuid-Afrika versterkt positie in Nederland
Uit de nieuwste AC Nielsen cijfers over het eerste half jaar 2003
blijkt dat de verkoop van Zuid-Afrikaanse wijn in het
supermarktkanaal zich nog steeds in een stijgende lijn bevindt. De
verkoop steeg met 19% in volume en met 17% in waarde in vergelijking
met het eerste half jaar 2002, terwijl de totale markt van stille
wijnen slechts een groei laat zien van 6% in volume en 5% in waarde.
Zuid-Afrika bereikt hiermee een marktaandeel in het supermarktkanaal
van 15,4% in volume en 17,2 % in waarde. De groei van het eerste half
jaar kwam vooral op het conto van de witte (+21%) en rosé wijnen
(+78%). Niet een geheel verrassende ontwikkeling, aangezien we met
elkaar hebben mogen genieten van een lange en vooral warme zomer.
Bovendien kende de rosé deze zomer een populariteit als nooit
tevoren. Met een aandeel van 12,6% in de verkoop van rosé, is
Zuid-Afrika de tweede leverancier van rosé in Nederland, na Frankrijk
die tweederde van het rosévolume levert.
Eten en genieten
Van 4 tot en met 7 december a.s. staat het Bureau voor
Zuid-Afrikaanse Wijn met een Zuid-Afrika paviljoen op de
consumentenbeurs Eten & genieten in de RAI in Amsterdam. In de
opvallende stand van South African Tourism zullen ongeveer 12
exposanten hun Zuid-Afrikaanse wijnen of andere Zuid-Afrikaanse
producten presenteren. De organisatie streeft naar 25.000 bezoekers,
die geïnteresseerd zijn in food en wine. Kijk voor meer informatie op
www.etenengenieten.nl
Monumenten van de Zuid-Afrikaanse Wijn
Eind september hebben de Belgische wijnschrijver, sommelier en docent
Guido Francque en zijn collega Fabian Scheys hun boek over
Zuid-Afrikaanse wijnen gepresenteerd. Een boek waarin de lezer wordt
meegenomen langs 22 grote wijnmakers, zoals Neil Ellis, Teddy Hall,
Charles Hopkins, Beyers Truter en Jeff Grier. Zij zijn aan het woord
over druivenrassen, blends en wijnstijlen, maar vooral over hun
passie voor wijnmaken en hun visie op de toekomst van Zuid-Afrikaanse
wijn.
De presentatie vond plaats op de Residentie van de Ambassadeur van
Zuid-Afrika in België, Z.E. Mr. Jerry Matjila. Monumenten van de
Zuid-Afrikaanse Wijn kost normaal gesproken ¤ 42 en kan besteld
worden bij: Uitgeverij Allmedia, telefoon 0492 32 61 76, e-mail
info@allmedia.nl
Graham Beck Wines wint Syrah Trophy
Tijdens de International Wine Challenge die begin september in Londen
werd gehouden, heeft Graham Beck met The Ridge Syrah 2000 de fel
begeerde Syrah Trophy gewonnen. Een zeer goede prestatie in deze
categorie, waarin ze het op moesten nemen tegen de beste 900 Syrah
wijnen uit Frankrijk, Australië en Californië. De Zuid-Afrikaanse
producenten Fairview, Bilton, Glen Carlou en Saxenburg gingen met een
gouden medaille in deze Syrah categorie naar huis.
www.capewine2004.co.za
---