Ingezonden persbericht

WIJNINFO.NL

Programma East meets West biedt uitkomst

PERSBERICHT / PRESS RELEASE

---


---

PROGRAMMA EAST MEETS WEST BIEDT UITKOMST

De eerste avond van Proefschrift in Gastronomie (reeks wijn-spijsdiners tijdens de Nationale Wijnweek 2003) vond plaats in restaurant De Proeftuin in Enkhuizen. Op het programma stond het ruim van te voren geplande thema East meets West, waarbij het vooral ging om universele inzetbaarheid van wijnen bij zowel de Oosterse als Westerse keuken.

Culinaire grootheden als SVH Meesterkoks Albert Kooy (Koning Willem I College), Erik van Loo (Restaurant De Zwethheul, 1 Michelinster) en Chen Yu Yeh (o.a. culinair adviseur en begeleider van jonge talenten van de Oosterse keuken) waren afgereisd naar Enkhuizen. Samen met toppatissier Laurens Dekkers (oud chefpatissier van De Swaen, Vermeer en La Rive) en Yong Chang (chef de cuisine Restaurant De Proeftuin en winnaar "Meest Verrassende Combinatie" tijdens de meest recente editie van het Grand Concours Laurent-Perrier) verzorgden de keukengrootmeesters een bijzondere avond voor ruim 80 aanwezigen gasten.

Momenteel experimenteren vele chefs met het combineren van ingrediënten/gerechten uit de Oosterse keuken en Westerse keuken.

Twee belangrijke aspecten hiervan werden tijdens het diner in Enkhuizen en de voorbereidingen daarop expliciet duidelijk:


- Alleen ware keukenmeesters met de juiste kennis en ervaring zijn in staat om Westerse en Oosterse bereidingen en kooktechnieken op een verantwoorde wijze samen te voegen.


- Deze echte specialisten doen geen pogingen om complete Westerse en Oosterse gerechten op één bord 'samen te smelten', maar combineren bereidingswijzen, kooktechnieken en ingrediënten uit beide kookculturen, terwijl zij tegelijkertijd recht doen aan de puurheid van de ingrediënten en traditionele gerechten. Dit leidt tot verrassende resultaten.

Opvallend was dat de Oosterse keuken met in verhouding goedkopere ingrediënten werkt. Daarbij worden kruiden en specerijen ingezet om 'smaakexplosies' teweeg te brengen. De Westerse stijl gaat eerder op "safe" gaat en verwerkt over het algemeen duurdere ingrediënten in de gerechten.

Eigenaar Alex Chang van Restaurant De Proeftuin was samen met organisator Jan van Lissum (The Wine & Food Association) met verve in geslaagd om beide (culinaire) werelden op één avond samen te brengen. East meets West kan dan ook nu al beschouwd worden als een historisch evenement.

De opbrengst van deze avond komt ten goede van Feast for Peace van War Child.


---


---

Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: The Wine & Food Association - Carsten Klint
G: 06-52.42.1130 - E: info@proefschrift.nl
T: 020-625.12.98 - F: 020-624.50.28
Oude Schans 11 - 1011 KR AMSTERDAM

en/of

Restaurant De Proeftuin - Alex Chang
G: 06-55.95.2459 - E: alex.chang@gmx.net
T: 0228-312.462 - F: 0228-318.133
Paktuinen 8
1601 GD ENKHUIZEN
Nieuws over Zuid-Afrikaanse Wijn

Nieuws over Zuid-Afrikaanse Wijn

Zuid-Afrika versterkt positie in Nederland
Uit de nieuwste AC Nielsen cijfers over het eerste half jaar 2003 blijkt dat de verkoop van Zuid-Afrikaanse wijn in het supermarktkanaal zich nog steeds in een stijgende lijn bevindt. De verkoop steeg met 19% in volume en met 17% in waarde in vergelijking met het eerste half jaar 2002, terwijl de totale markt van stille wijnen slechts een groei laat zien van 6% in volume en 5% in waarde. Zuid-Afrika bereikt hiermee een marktaandeel in het supermarktkanaal van 15,4% in volume en 17,2 % in waarde. De groei van het eerste half jaar kwam vooral op het conto van de witte (+21%) en rosé wijnen (+78%). Niet een geheel verrassende ontwikkeling, aangezien we met elkaar hebben mogen genieten van een lange en vooral warme zomer. Bovendien kende de rosé deze zomer een populariteit als nooit tevoren. Met een aandeel van 12,6% in de verkoop van rosé, is Zuid-Afrika de tweede leverancier van rosé in Nederland, na Frankrijk die tweederde van het rosévolume levert.

Eten en genieten
Van 4 tot en met 7 december a.s. staat het Bureau voor Zuid-Afrikaanse Wijn met een Zuid-Afrika paviljoen op de consumentenbeurs Eten & genieten in de RAI in Amsterdam. In de opvallende stand van South African Tourism zullen ongeveer 12 exposanten hun Zuid-Afrikaanse wijnen of andere Zuid-Afrikaanse producten presenteren. De organisatie streeft naar 25.000 bezoekers, die geïnteresseerd zijn in food en wine. Kijk voor meer informatie op www.etenengenieten.nl

Monumenten van de Zuid-Afrikaanse Wijn
Eind september hebben de Belgische wijnschrijver, sommelier en docent Guido Francque en zijn collega Fabian Scheys hun boek over Zuid-Afrikaanse wijnen gepresenteerd. Een boek waarin de lezer wordt meegenomen langs 22 grote wijnmakers, zoals Neil Ellis, Teddy Hall, Charles Hopkins, Beyers Truter en Jeff Grier. Zij zijn aan het woord over druivenrassen, blends en wijnstijlen, maar vooral over hun passie voor wijnmaken en hun visie op de toekomst van Zuid-Afrikaanse wijn.

De presentatie vond plaats op de Residentie van de Ambassadeur van Zuid-Afrika in België, Z.E. Mr. Jerry Matjila. Monumenten van de Zuid-Afrikaanse Wijn kost normaal gesproken ¤ 42 en kan besteld worden bij: Uitgeverij Allmedia, telefoon 0492 32 61 76, e-mail info@allmedia.nl

Graham Beck Wines wint Syrah Trophy
Tijdens de International Wine Challenge die begin september in Londen werd gehouden, heeft Graham Beck met The Ridge Syrah 2000 de fel begeerde Syrah Trophy gewonnen. Een zeer goede prestatie in deze categorie, waarin ze het op moesten nemen tegen de beste 900 Syrah wijnen uit Frankrijk, Australië en Californië. De Zuid-Afrikaanse producenten Fairview, Bilton, Glen Carlou en Saxenburg gingen met een gouden medaille in deze Syrah categorie naar huis.

www.capewine2004.co.za

---