Gemeente Haarlem
15 oktober 2003
191/2003
Persbericht
Hartveroverende fototentoonstelling 'Kinderogen van Nepal' in Stadsbibliotheek
Blijven dagdromen of een uitdaging aangaan? Sinds haar jongste jeugd had de Haarlemse Emmy Bartels een droom voor later. Op haar school bestond vroeger veel aandacht voor de missie/zending, die in die tijd nog (bijna) uitsluitend gericht was op Afrika. Zusters en missionarissen verrichten 'wonderen' in Afrika. Hun hulp, op het gebied van o.a. gezondheid en onderwijs, was zo hard nodig. Hard (in dubbele betekenis), maar zeer dankbaar werk. Liefde geven (en zoveel meer) en . liefde terugontvangen. Dat wilde Emmy Bartels later zelf gaan doen, zelf ervaren wat dit werk betekent. Heel veel later, inmiddels 54 jaar oud, werd die droom werkelijkheid. Het toeval (?) deed haar niet in Afrika , maar in het zeer arme Nepal belanden. Een droom die haar bracht in de harde werkelijkheid: een weeshuis voor te vondeling gelegde baby's en kleine kinderen in een buitenwijk in Kathmandu in Nepal.
Tijdens haar verblijf van 5 maanden eind 2002 heeft Emmy Bartels een prachtige serie foto's gemaakt van Nepalese kinderen, zowel in het weeshuis als (ver) daarbuiten. Naast haar eigen twee dochters, heeft zij in Nepal vele weeskinderen in haar hart gesloten.
"Kinderogen van Nepal" is dan ook een hartveroverende fotoserie, en is te bezichtigen van 22 oktober t/m 11 november tijdens openingstijden in de centrale vestiging van de Stadsbibliotheek Haarlem (Gasthuisstraat 32).
---------- WAAROM DEZE TITEL? ----------
Emmy vertelt graag over haar ervaringen.
"Al die kinderen ontroerden mij. Hun ogen, zo ook hun leergierigheid. Elke dag weer opnieuw. Alleen al in het weeshuis waar ik als vrijwilligster werkte, verblijven in totaal 280 kinderen! Het weeshuis ligt buiten het centrum van Kathmandu, een bijzondere stad, maar ook bijzonder vies door het vuilnis en de smog. De stichting waar ik voor gewerkt heb, heeft de 'babyroom' (0-4 jaar) geadopteerd. Hier krijgen de jongste kinderen in het weeshuis een goede en gezonde start in hun leventje. Als vondeling/wees hebben zij het in deze cultuur sowieso niet gemakkelijk. De te vondeling gelegde baby's en kleine kinderen komen uit de grote stad, maar ook vaak uit de bergstreken. Door grote armoede zien de ouders geen andere uitweg: zij leggen hun baby te vondeling in de hoop dat hun kind een beter leven zal krijgen dan zijzelf. Dat dit een pijnlijke beslissing is spreekt vanzelf.
Nepal behoort tot de armste landen en kent, zeker in de bergen, veel zeer arme gezinnen. Alles wordt daar te voet gedaan. Er zijn slechts twee wegen voor auto's: één naar Tibet en één naar India. Doordat er geen anticonceptie gebruikt wordt, zijn er veel grote gezinnen. Door de grote hoogte is het 's winters in de bergen extreem koud. Daarom, en door de grote armoede, komen veel vondelingen uit de bergwereld.
Met veel liefde heb ik - vanuit mijn zorgervaring - aan en met deze kinderen gewerkt:
liefde gegeven, gespeeld, verzorgd.
Deze foto-expositie zie ik als een dankbare herinnering."
Bij deze foto's, die overigens ook te koop zijn, waarbij de opbrengst voor het weeshuis "Balmandir" (kindertempel) in Kathmandu is, liggen folders met informatie over de stichting.
Emmy Bartels (Stichting Nepal/Vonk)
023-5241299
---- --