Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 15 oktober 2003

Prijsprikkels nodig voor hervorming intensieve veehouderij

Voor een echte doorbraak van de duurzame veehouderij is het verkleinen van het prijsverschil tussen biologisch en overig voedsel nodig. Ook de Nederlandse consument vindt dit het belangrijkste, blijkt uit vandaag verschenen onderzoek van TNS-NIPO.* Minister Veerman moet, vindt Stichting Natuur en Milieu, hiertoe een tijdelijke heffing op vlees, zuivel en eieren invoeren en biologische producten subsidiëren. Zulke prijsprikkels zijn nuttig en haalbaar. Supermarkten kunnen bijdragen door alleen nog maar vlees en eieren te verkopen die voldoen aan hogere dierenwelzijns- en milieu-eisen. Dat zijn de hoofdpunten in de bijdrage van Stichting Natuur en Milieu aan het debat over de toekomst van de intensieve veehouderij dat minister Veerman deze zomer startte.

Vrijwel iedereen - zowel in de landbouwsector, politiek als bij milieu- en dierenwelzijnsorganisaties - staat achter het idee om door prijsprikkels de duurzame veehouderij verder te helpen. Hoe dat precies ingevuld moet worden kost de deskundigen echter hoofdbrekens. Ook minister Veerman ziet in principe mogelijkheden voor subsidiëring en heffingen, gecombineerd met hogere inkoopeisen, maar loopt tevens tegen praktische problemen aan. Volgens Stichting Natuur en Milieu is het invoeren van een heffing wel goed mogelijk. Door deze te combineren met hogere inkoopeisen voor importvlees die supermarkten stellen en een subsidie op biologische producten past dit voorstel van Natuur en Milieu binnen de EU-regels en omzeilt het praktische bezwaren.

Het gaat om een bescheiden consumentenheffing op vlees en eieren van drie tot vijf procent op in Nederland geproduceerd en geconsumeerd vlees en eieren. Dat betekent bijvoorbeeld dat een ons ham, kipfilet, varkens- of runderlap zo'n 2,5 eurocent duurder wordt. De opbrengst van de heffing kan deels gebruikt worden voor het tijdelijk subsidiëren van biologisch vlees en eieren in de winkel en verduurzaming van de rest van de landbouw. Deze subsidie zou het prijsverschil tussen biologisch en overig vlees moeten halveren. Hier is twintig miljoen euro per jaar voor nodig. Om de milieu- en diervriendelijkheid van vlees en eieren op te krikken - ook van de importproducten - zouden supermarkten, milieu- en dierenwelzijnsorganisaties en de overheid een convenant moeten sluiten om de inkoopeisen hoger te stellen. Stichting Natuur en Milieu heeft minister Veerman opgeroepen om hiervoor het initiatief te nemen.