KPMG


Verzekeraars moeten risicomanagement aanzienlijk uitbreiden

15 oktober 2003

Nederlandse verzekeringsmaatschappijen moeten meer aandacht besteden aan de verbreding van hun risicomanagement.

Hoewel zij het verzekeringsrisico van oudsher onder controle hebben, hebben zij onvoldoende inzicht in de andere risicos die zij met hun bedrijfsvoering lopen. Uit onderzoek van KPMG onder Nederlandse verzekeringsmaatschappijen blijkt dat tweederde van de bedrijven een gedegen beeld heeft van de omvang van de verzekeringsrisicos die zij lopen. Inzicht in andere risicos dan het verzekeringsrisico ontbreekt echter veelal. Ruim de helft van de verzekeraars is onbekend met de mogelijke operationele risicos. Van de onderzochte bedrijven geeft ook slechts de helft aan de mogelijke kredietrisicos in kaart te hebben, terwijl het belang van het kredietrisico vanwege de financiële moeilijkheden bij herverzekeraars en tussenpersonen de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Ruim 30% van de bedrijven blijkt een gedegen inzicht te hebben in het marktrisico.

Hoewel veel bestuursvoorzitters het onderwerp hoog op de agenda hebben, staat integraal risicomanagement nog duidelijk in de kinderschoenen, constateert Peter de Groot van KPMGs Financial Services. Dit betekent dat de nieuwe solvabiliteitseisen die voor de branche in de maak zijn ingrijpende gevolgen zullen hebben voor de verzekeringsmaatschappijen. De nieuwe eisen zijn namelijk gebaseerd op het beheersen van alle risicos die het bedrijf loopt.

De afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen op de financiële markten geleid tot veel aandacht voor de solvabiliteit van verzekeraars. De Groot: Daarbij is duidelijk geworden dat de huidige solvabiliteitseisen voor verzekeraars niet langer toereikend zijn. Solvabiliteit en solvabiliteitseisen bieden geen inzicht in de feitelijke risicos die verzekeraars lopen. Daarom werkt de Europese Commissie aan een nieuw raamwerk voor toezicht Solvency II - dat zich meer richt op de feitelijke risicos. Waar het oude raamwerk relatief weinig gevolgen had, zal het nieuwe stelsel aanzienlijk meer invloed hebben. Tot nu toe moesten verzekeraars slechts eenmaal per jaar aantonen dat zij op de balansdatum aan de solvabiliteitseisen voldeden. Onder de nieuwe regels moeten zij hun risicos en solvabiliteit continu inzichtelijk maken en beheersen. Bovendien zullen de solvabiliteitseisen worden gerelateerd aan de feitelijke risicos die de verzekeraar loopt. Niet alleen voor het verzekeringsrisico, maar ook voor markt-, krediet- en operationeel risico moet kapitaal worden aangehouden. Daarnaast zal de toezichthouder het proces van risicomanagement toetsen en vereist zij een verregaande toelichting in het jaarverslag.

Slechts een kleine groep verzekeraars - voornamelijk de maatschappijen die tot een conglomeraat behoren - blijkt op dit moment bezig met de invoering van meer geavanceerd risicomanagement. De Groot: Deze bankverzekeraars profiteren van de voorsprong die de banken binnen hun groep hebben op het gebied van risicomanagement in het kader van Bazel II. Zij zien risicomanagement als een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering en verwachten dat goed risicomanagement onder Solvency II leidt tot een optimalisatie van hun risicokapitaal. Zij zien risicomanagement als een voordeel om de concurrentie mee aan te gaan, vooral omdat zij in hun tariefstelling de kosten van kapitaalbeslag nauwkeurig kunnen meenemen. Ik verwacht dat de overige maatschappijen het dreigend gat met de bankverzekeraars snel willen dichten.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039