Keuringsdienst van Waren

VWA onderzoekt SEM

15 okt 2003

De Europese Voedselautoriteit (EFSA) heeft op 15 oktober een risico-analyse naar buiten gebracht over de stof SEM (semicarbazide) in levensmiddelen. Dit naar aanleiding van melding van de levensmiddelenindustrie dat de stof semicarbazide (SEM) in levensmiddelen is aangetroffen.

De EFSA stelde vast dat er te weinig bekend is over SEM om een goede inschatting te maken van mogelijke risico`s voor de gezondheid. Daarom wordt nader onderzoek gedaan, ook door de VWA in Nederland. De voorlopige resultaten van het onderzoek wijzen niet op een verhoogd gezondheidsrisico. De conclusies worden in november verwacht.

Wel wordt uit voorzorg aan de industrie gevraagd om de afdichtmethode waarbij SEM ontstaat zo snel mogelijk te vervangen. In het dossier semicarbazide (SEM) vindt u de stand van zaken. De VWA werkt dit dossier regelmatig bij als er nieuwe informatie beschikbaar komt.