Ministerie van Justitie

Persbericht

Landelijke invoering Meld Misdaad Anoniem
15 oktober 2003

De telefonische meldlijn Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) wordt landelijk ingevoerd. Dat heeft minister Donner van Justitie vandaag bekend gemaakt, mede namens minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De meldlijn bestaat sinds september 2002 in vijf politieregio's. Uit de vandaag openbaar gemaakte evaluatie en de jaarcijfers blijkt dat de meldlijn voorziet in een behoefte. Bijna 28.000 mensen hebben in het afgelopen jaar met de meldlijn gebeld om anoniem melding te doen van criminaliteit, misdrijven of vermoedens van misdrijven. Dat heeft geleid tot het oplossen, danwel een bijdrage geleverd aan het oplossen, van enkele honderden misdrijven.

Het merendeel van de meldingen die binnenkomen betreffen drugshandel of de teelt van hennep (46%). Daarnaast worden veel zaken doorgegeven over fraude, diefstal en vernielingen. Ook kwamen er veel tips binnen over moord en doodslag, bedreigingen, mishandeling, wapenbezit en mensenhandel.

De meldlijn is een gezamenlijk initiatief van de overheid en het Verbond van Verzekeraars, verenigd in het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Iedere melding wordt beoordeeld door getraind personeel, waarop de doormeldingen voor nader onderzoek worden voorgelegd aan opsporingsdeskundigen. Ongeveer 1 op de 5 (19%) meldingen is bruikbaar en leidt tot een melding aan de politie en/of andere instanties zoals het Verbond van Verzekeraars, de FIOD/ECD en de Koninklijke Marechaussee. De geleverde informatie kan van dienst zijn voor een lopend onderzoek, maar kan ook leiden tot de start van een opsporingsonderzoek. Zo werden onlangs in de politieregio Den Haag enkele tientallen arrestaties verricht vanwege overtredingen van de opiumwet op basis van één melding aan Meld Misdaad Anoniem. De landelijke invoering betekent dat alle politieregio's Meld Misdaad Anoniem actief zullen inzetten bij het bestrijden van criminaliteit. De meldlijn maakt onderdeel uit van het veiligheidsprogramma van het kabinet.

Uit de evaluatie van het onderzoeksbureau Blauw Research i.s.m. het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie blijkt dat er bij het publiek een duidelijke behoefte bestaat. Bijna 80% van de respondenten is positief. Met name de mogelijkheid om anoniem te kunnen melden wordt gewaardeerd. Tweederde van de burgers geeft aan in voorkomende gevallen zeker gebruik te zullen maken van Meld Misdaad Anoniem. De evaluatie laat zien dat er een duidelijke relatie is tussen het aantal meldingen bij de meldlijn en de publiciteit. Door de media-aandacht rond het oprollen van enkele hennepplantages door de politie steeg direct het aantal meldingen van burgers over dit onderwerp. Het project lijkt, zo stellen de onderzoekers, naadloos aan te sluiten op de maatschappelijke steun voor een brede en strengere aanpak van criminaliteit. Ook signaleren zij dat veel burgers het als een burgerplicht voelen om misdaden te melden. De behaalde resultaten zijn vergelijkbaar met ervaringen met meldlijnen in het buitenland.