Gemeente Eindhoven

Persbericht: 10 oktober 2003, no. 181

Samenwerking Sondervick College, Bureau HALT en politie Brabant-Zuidoost in aanpak en preventie van criminaliteit op school

Samenwerkingsovereenkomst voor veiliger school

Woensdagmiddag 15 oktober ondertekenen het Sondervick College (4 Veldhovense en 1 Eindhovense locatie), de politie en Bureau HALT een samenwerkingsovereen-komst. De samenwerking is gericht op een nog veiligere school voor leerlingen en personeel. Met de ondertekening van de overeenkomst spreken betrokken partijen af hoe zij in het vervolg zullen omgaan met strafbaar gedrag op school. Met het afsluiten van een Samenwerkingsovereenkomst toont de school dat zij heel bewust werkt aan een veilig leefklimaat op school maar de ogen niet sluit voor onveiligheid en strafbaar gedrag in en rond de school.

Oorsprong
Naast de regels en de handhaving van regels zijn ook de zorg voor een veilig leefklimaat en een goede sfeer belangrijke taken van een school. Veiligheid is voor iedereen een voorwaarde om ontspannen en gemotiveerd naar school te gaan en zich te ontplooien. Verminderd normbesef in de samenleving dat zich uit in ongewenst of zelfs crimineel gedrag, stopt niet bij de schoolpoort. Vroeger loste de school veel problemen die binnen de schoolpoorten plaatsvonden, zelf op. De samenleving is veranderd en scholen zijn geen autonome eilanden meer; zij staan midden in de maatschappij. Steeds vaker geven scholen aan behoefte te hebben aan ondersteuning en samenwerking met deskundige organisaties. In het adequaat reageren op strafbaar gedrag kunnen scholen gebruik maken van de kennis en competentie van politie en Bureau HALT en een Samenwerkingsovereenkomst met hen aangaan. In de overeenkomst staan de afspraken tussen de verschillende partijen beschreven. Een van de afspraken is dat de school van alle strafbare feiten aangifte doet bij de politie. De wetenschap dat de school zonder pardon aangifte doet is voor veel jongeren al een extra drempel.

Politie en Bureau HALT
De politie beoordeelt iedere melding van strafbaar gedrag en bepaalt welk traject vervolgens bewandeld wordt. Als de zaak in aanmerking komt voor afhandeling via Bureau HALT zal die mogelijkheid aan de jongere voorgelegd worden. Bij Bureau HALT krijgen jongeren tot 18 jaar de kans een overtreding weer goed te maken. Bureau HALT legt hen een passend aantal uren werk- en/of leerstraf op en begeleidt hen bij het vergoeden of herstellen van de eventueel aangerichte schade. Als alle afspraken met Bureau HALT naar tevredenheid zijn nagekomen wordt de zaak geseponeerd en kan de jongere weer met een schone lei beginnen.

© 2003 Gemeente Eindhoven