Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 066, 7 oktober 2003

WetenWeek 15-22 oktober

Dikker wordende Nederlander en allergieproblemen in WetenWeek Wageningen

Onder het motto 'Kwaliteit van leven' zullen tijdens de nationale WetenWeek (15 t/m 22 oktober) kennisinstellingen door het hele land activiteiten ontplooien voor het grote publiek. Wageningen Universiteit en Researchcentrum, dat als motto 'For quality of life' heeft, komt met twee avondprogramma's en een kinderactiviteit. De dikker wordende Nederlander staat centraal op de openingsdag op 15 oktober. Op twee andere dagen in de WetenWeek is er aandacht voor de toenemende omvang van allergieën, vooral bij kinderen, en is er een activiteit waarbij kinderen in het 'tropisch oerwoud'voedsel verzamelen. Op de speciale site www.wur.nl/wetenweek zijn details en inschrijvingsmogelijkheden voor de kinderactiviteit te vinden.

De dikker wordende Nederlander

De gemiddelde Nederlander wordt steeds dikker, terwijl tegelijkertijd onze wetenschappelijke kennis over voedsel groeit en we beter dan ooit weten hoe veel je moet bewegen om de kilo's weer kwijt te raken. Maar kan de wetenschap ons voedsel eigenlijk wel gezonder maken? Wat is het verschil tussen zeggen dat je gezond eet en het daadwerkelijk ook doen? En in hoeverre verhoogt voedsel de kwaliteit van leven?

Drie experts zullen een korte presentatie geven en vragen beantwoorden. Prof. dr. M.B. Katan (Humane voeding, Wageningen Universiteit) bespreekt de dikker wordende Nederlander en zijn voedingsgewoontes. Prof.dr. J.H.A. Kroeze (Marktkunde en consumentengedrag, Wageningen Universiteit) behandelt de psychologische en sensorische aspecten van voeding. Dr. B. Cramwinckel (Centrum voor Smaakonderzoek) meent dat kwaliteit van het leven met bewustwording te maken heeft. Na de inleidingen zal er aan de hand van stellingen met de bezoekers in discussie worden gegaan.

Woensdag 15 oktober 20.00 - ca. 22.00 uur, Studium Generale (nieuwe locatie) Lawickse Allee 13, Wageningen

"Mam ik eet vanavond niet thuis"

Kinderen tussen acht en twaalf jaar kunnen zelf ervaren hoe onze voorouders hun voedsel bereidden, toen er nog geen Albert Heijn of Edah bestond. Of hoe er in verre oorden voor het dagelijkse eten wordt gezorgd. Tijdens de kinderactiviteit kunnen zij met primitieve middelen zelf een pannenkoek uit bijzondere granen klaarmaken, beleggen met tropische vruchten of noten, er wat bij drinken en een bottensoep of vegetarisch bamboesoep oplepelen. En wie lust er nu geen heerlijk gebakken insecten? Uiteraard kunnen de kinderen daarvoor een kijkje nemen in het griezelige, donkere tropische regenwoud.

Maandag 20 oktober, Tropische kas bij Arboretumlaan 4 vanaf 16.30 elke 45 minuten. Reserveren noodzakelijk via reserveringsformulier op de site (www.wur.nl/wetenweek). Opvang is in het Botanisch Centrum tegenover de kas met koffie/limonade en een film als kinderen moet wachten.

Allergie en kwaliteit van leven

Allergie is een groeiend probleem. Wageningen UR doet onderzoek naar allergiepreventie. Een ervaringsdeskundige, een medicus en een Wageningse onderzoeker zullen via drie mini-colleges van elk twintig minuten ingaan op wat allergie is, hoe je 't voorkomt en wat er tegen te doen is. Mevr. M. van de Beld van de Coeliakievereniging is ervaringsdeskundige op gebied van glutenintolerantie. (Gluten zijn specifieke eiwitten uit granen). Dr. E.P. Prens is dermatoloog-allergoloog aan het Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam en bespreekt wat de medische wereld momenteel aan allergieën kan doen. Hij noemt voorbeelden uit de praktijk. Prof. dr. H. Savelkoul is hoogleraar celbiologie en immunologie aan Wageningen Universiteit is allergie-expert bij uitstek. Hij spreekt over allergiepreventie en de hygiëne-theorie: kinderen die heel hygiënisch worden opgevoed, hebben meer kans op allergie-ontwikkeling. Er is ruime gelegenheid tot vragen stellen.

Woensdag 22 oktober, 20.00 - ca. 22.00 uur, Studium Generale (nieuwe locatie), Lawickse Allee 13, Wageningen.