CBS
Werkloosheid stijgt minder snel

Nederland telt in het derde kwartaal van 2003 gemiddeld 413 duizend werklozen. Dit is een stijging van 91 duizend vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. De jaar-op-jaarstijging is lager dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
In het derde kwartaal is 5,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. In het derde kwartaal van 2002 was dit 4,3 procent.

Stijging minder groot
De werkloosheid is in het derde kwartaal altijd hoger door seizoensinvloeden. Na verwijdering van deze invloeden komt de werkloze beroepsbevolking uit op 406 duizend. De stijging per maand, gemiddeld over de afgelopen zes maanden, bedraagt nu 7 duizend. Hiermee is de toename van de werkloosheid minder groot dan in de eerste twee kwartalen van 2003. In het tweede kwartaal was de gemiddelde stijging over de afgelopen zes maanden nog 14 duizend en in het eerste kwartaal 9 duizend werklozen per maand.

Werkgelegenheid daalt
In het derde kwartaal van 2003 hebben, na verwijdering van seizoensinvloeden, 7 074 duizend personen een baan van twaalf uur of meer per week. Hiermee daalt de werkzame beroepsbevolking gemiddeld met 8 duizend per maand. De werkgelegenheid is nu terug op het niveau van de tweede helft van 2001.

Technische toelichting

De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn.
De werkzame beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die betaald werk hebben van twaalf uur of meer per week.
De cijfers over de werkzame en werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge.
De maandelijkse cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast.
Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar op StatLine.

PB03-185
15 oktober 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht