Nr. 174
14 oktober 2003
Van der Tak: "sociaal, streng en rechtvaardig"
Verstrekkende gevolgen nieuwe Wet Werk en Bijstand
Zo veel mogelijk Rotterdammers die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering moeten weer aan het werk. Daarnaast kunnen fraudeurs rekenen op een hardere aanpak. Op die manier wil wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) inspelen op de gevolgen van de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB). Die wordt op 1 januari 2004 van kracht en legt een veel grotere verantwoordelijkheid bij de gemeenten, zowel wat betreft de financiering als de controle. Rotterdam doet tegelijkertijd al het mogelijke om negatieve gevolgen van de wetgeving voor mensen met een gesubsidieerde baan te voorkomen.
Onder het motto 'sociaal, streng en rechtvaardig' presenteert Van der Tak vandaag het nieuwe Rotterdamse beleid op het terrein van werk, reïntegratie en bijstand. Als gevolg van de bezuinigingen door het kabinet vindt de komende jaren een ingrijpend reorganisatieproces plaats, waarbij in totaal 50.000 mensen zijn betrokken. Dit jaar moest Rotterdam al fors bezuinigen op het werkgelegenheidsbeleid. Daarnaast krijgt Rotterdam in 2004 nog eens bijna E 18 miljoen minder voor de bijzondere bijstand.
"Het uitgangspunt van het rijksbeleid is dat mensen in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor hun levensonderhoud", zegt Van der Tak. "Het college van burgemeester en wethouders deelt die visie. Rotterdam laat de inwoners voor wie dat absoluut onmogelijk is, echter niet vallen. Als gemeente zorgen we voor een sociaal vangnet voor wie dat nodig heeft. Ik vind het rechtvaardig dat er niemand uit de boot valt. Maar tegelijkertijd gaan we de mensen die frauderen met de bijstand veel harder aanpakken."
De nieuwe wetgeving vraagt ook om een nieuwe aanpak van de gesubsidieerde arbeid. De daarvoor bestaande regelgeving vervalt. Gesubsidieerde arbeid zal nog meer dan tot nu toe gericht moeten zijn op het doorstromen van mensen naar een gewone baan.
Rotterdam heeft besloten dat mensen die vóór 31 december 2003 een gesubsidieerde baan hebben hun rechten behouden. De huidige 6000 I/D-ers en 3.000 WiW-ers behouden hierdoor hun baan. Geleidelijk worden de WiW-banen en I/D-banen vervangen door tijdelijke reïntegratieplaatsen (maximaal 2 jaar), gericht op uitstroom naar regulier werk.
Werkstad en Multibedrijven
De uitvoering komt grotendeels in handen van particuliere bedrijven in plaats van de gemeente. Dat heeft gevolgen voor de positie van de gemeentelijke dienst Werkstad. In afgeslankte vorm blijft Werkstad werkgever van de 1.400 voormalige banenpoolers (WiW'ers) die inmiddels een vast dienstverband hebben en van de 1.600 werknemers met een tijdelijk contract voor wie de bestaande regeling nog blijft gelden. Hun toekomstige positie zal van geval tot geval worden bekeken met als uitgangspunt dat ze aan het werk kunnen blijven en niet terugvallen in een uitkering.
Een nieuwe taak voor Werkstad wordt het begeleiden en detacheren van de mensen die arbeid verrichten op basis van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Deze taken worden tot nu toe uitgevoerd door de dienst Multibedrijven Rotterdam (MBR). Het College heeft besloten deze dienst in 2004 op te heffen. De werkbedrijven worden overgeheveld naar de Roteb en in een later stadium naar andere gemeentelijke diensten zoals Stadstoezicht, de RET en de Servicedienst.
Armoedebeleid
Ondanks de bezuinigingen van de rijksoverheid zorgt Rotterdam voor een sociaal vangnet voor degenen die dat het hardst nodig hebben. De bijzondere bijstand (BRUG) op individuele basis blijft bestaan evenals de Rotterdampas, de kwijtschelding van het gebruikersdeel OZB en het reinigingsrecht. De speciale Rotterdamse regeling voor een financiële bijdrage bij de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen (wasmachines, koelkasten en dergelijke) vervalt. Deze gold voor mensen die langer dan drie jaar moeten rondkomen van een minimum inkomen. Daarvoor in de plaats komt een speciale toeslag, de zogeheten langdurigheidstoeslag, voor mensen die langer dan vijf jaar een bijstandsuitkering hebben.
Noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam