De Unie


Philips - Pensioenen....een kwestie van lange adem

14 oktober 2003 - Begin oktober hebben we de draad van het CAO overleg weer opgepakt. We zijn dus weer gaan praten over wijziging van de pensioenen. De Unie heeft er allereerst op aangedrongen om de huidige situatie te bespreken en niet de situatie zoals die in mei voorlag, als uitgangspunt te nemen. Het zal u niet verbazen dat de situatie van het pensioenfonds nu een andere is dan in mei. De beurzen hebben zich immers in opwaartse richting bewogen.

Toch blijft Philips vasthouden aan het standpunt dat regelgeving Philips ertoe dwingt om veranderingen door te voeren, met name om toezeggingen voor de toekomst in te dammen, dus te knabbelen aan de indexatie.

De Unie is ervan overtuigd dat we het probleem van Philips steeds verder afpellen en daarmee de conclusie kunnen gaan trekken waarom Philips de pensioenen wil veranderen. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde die geld kost en daar is Philips huiverig voor. Alle andere argumenten lijken tot op dit moment gelegenheidsargumenten die vanuit de (Breitner)koker van de heer Hommen komen.

De Unie heeft er dan ook op aangedrongen bij Philips om de discussie te voeren over de zaken die er echt toe doen, met andere woorden, laat dan maar weten wat de arbeidsvoorwaarde pensioen mag kosten, welke grenzen er liggen, waarom die daar liggen en wat we dan binnen de mogelijkheden kunnen regelen om de huidige pensioenregelingen (zo veel mogelijk) in stand te houden. Feit is dat bij Philips, net als bij nagenoeg alle andere bedrijven, de pensioenpremies in de toekomst flink zullen oplopen. De collega-vakorganisaties kijken tegen het geheel niet anders aan en zitten op dezelfde lijn. In deze maand zullen er links- of rechtsom knopen doorgehakt moeten worden.

Een tweede punt dat de agenda heeft beheerst is het geheel van maatregelen door de overheid voorgesteld. Het stoppen van de vervolguitkering WW en het zogeheten anti-cumulatiebeding bij WW dat mensen ertoe dwingt een eventuele afkoopsom eerst op te eten voordat er een WW-uitkering wordt verstrekt. Beide voorstellen zijn nog niet in een besluitvormende fase beland. De Unie is dan ook druk doende om deze voorstellen van tafel te krijgen. Maar tegelijkertijd willen we voorkomen dat mensen die nu een VROM-regeling voor de kiezen krijgen straks tot de conclusie moeten komen dat ze er wel erg bekaaid vanaf gekomen zijn. We willen die leden dan ook dringend adviseren om contact te zoeken met De Unie zodat we op individuele basis kunnen bekijken wat er nodig is om onzekerheden uit te bannen. Ondertussen hebben we van Philips een toezegging in de vorm van een hardheidsclausule die luidt: De onderneming is zich bewust van het feit dat afschaffing van de WW-vervolguitkering in voorkomende gevallen kan leiden tot sociaal onaanvaardbare situaties. Dit zou in het bijzonder aan de orde kunnen zijn indien zowel de (voormalige) medewerker als zijn of haar partner afhankelijk zijn of worden van een wettelijke uitkering. In dat geval is Philips bereid deze situaties op verzoek van de voormalige medewerker te toetsen aan een hardheidsclausule. Indien naar het oordeel van de onderneming sprake is van een sociaal onaanvaardbare situatie als gevolg van de afschaffing van de WW-vervolguitkering wordt financiële compensatie geboden. U ziet zelf al dat dit geen spijkerharde garantie is, vandaar de oproep u te melden als VROM voor u in zicht komt.

De komende weken zullen erom gaan spannen als het gaat om de vraag of de cao-onderhandelingen in de volle omvang kunnen worden hervat of dat we blijven steken in pensioenkwesties. Wij hopen, in het belang van u allen, dat het eerste het geval is en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Met vriendelijke groet,

Theo Willms en Gerald Maenen
Bestuurders Philips

dinsdag, 14 oktober 2003