Gemeente Terneuzen

Persbericht - 13 oktober 2003

Overleg College van Burgemeester en Wethouders 10 oktober 2003

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft afgelopen vrijdag de eerste negen maanden van de nieuwe gemeente Terneuzen geëvalueerd. Dit gebeurde op een zeer constructieve manier, en versterkte tegelijkertijd de onderlinge banden. Reeds bij de portefeuilleverdeling op 2 januari jl. sprak het college af dat na een dergelijke periode het functioneren van het college en haar individuele leden binnen deze portefeuilleverdeling zou worden geëvalueerd. Bovendien wilden de leden van het college en hun partners stilstaan bij het 25 jaar wethoudersjubileum van Co van Schaik. Het college heeft een aantal afspraken gemaakt voor de toekomst.

Portefeuille verdeling hetzelfde, burgemeester beleidscoördinatie Op voorstel van de burgemeester is afgesproken dat de portefeuilleverdeling hetzelfde blijft. Hij vindt verschuivingen vooralsnog niet wenselijk en noodzakelijk. De individuele verantwoordelijkheid van portefeuillehouders vraagt wel om een goede onderlinge afstemming, zowel op het punt van beleid, producten, werkprocessen als communicatie. De burgemeester neemt de beleidscoördinatie op zich, zodat de integrale aanpak van de vele projecten verzekerd is. Daarbij geldt dat de beleidscoördinerende rol van de burgemeester meer inhoud wordt gegeven binnen het uitgangspunt van collegiaal bestuur. Daarnaast zal de burgemeester in de toekomst bijzondere klussen op zich nemen passend binnen zijn ervaring, kennis en competenties.

Toekomstvisie
Daarnaast heeft het college van gedachten gewisseld over de situatie waarin de gemeente nu verkeert. Ook heeft het college de toekomstvisie besproken. In samenspraak met de gemeenteraad zal dit de komende tijd verder worden uitgewerkt. In concreto betekent dit het verder ontwikkelen van het bestaande visiedocument. Aangesloten wordt dan op de keuze van het college voor wijkgericht werken en de rol van de gemeente in de regio en de functie van de verschillende kernen daarbij.

Organisatie als vraaggericht model
Ook de organisatie, de werkwijzen en interne processen zijn aan de orde geweest. Algemeen wordt onderschreven dat de organisatie zich moet omvormen naar een vraaggericht model. De inmiddels in gang gezette ontwikkeling naar een dergelijk model zal in nauw overleg met management en ondernemingsraad verder vorm worden gegeven. Tenslotte is afgesproken het communicatiebeleid, intern en extern, vorm te geven.