Gemeente Emmen

Persbericht: Rapport doorlichting vergunningverlening biedt goede basis voor kwaliteitsverbetering

03 december 2003

College neemt aanbevelingen rapport onverkort over

In het kader van het programma fysieke veiligheid heeft het college van B&W onderzoek laten verrichten naar de werkwijzen binnen de gemeente met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving op dit gebied. Ingenieurs- en adviesbureau Oranjewoud heeft het onderzoek uitgevoerd. Het programma is opgezet om een kwaliteitsslag te realiseren in het fysiek veiligheidsbeleid.

Doel van het onderzoek was, inzicht te verkrijgen in de huidige werkwijzen op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Het onderzoek richtte zich op de vier belangrijkste vergunningen die betrekking hebben op fysieke veiligheid, namelijk de bouwvergunning, de milieuvergunning, de gebruiksvergunning en de evenementenvergunning. De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn:


- Er moet een integraal beleid met betrekking tot vergunningverlening en handhaving van fysieke veiligheid worden opgebouwd
- De organisatie van vergunningverlening en handhaving van fysieke veiligheid moet transparanter
- Vergunningverlening en handhaving moeten beter op elkaar worden afgestemd. De capaciteit moet worden uitgebreid.

Het rapport bevat ook een plan van aanpak, waarin concrete verbeteracties worden aanbevolen. In hoofdlijnen wordt het advies uitgebracht integraal fysiek veiligheidsbeleid te ontwikkelen. Hiertoe zijn al stappen ondernomen binnen het programma fysieke veiligheid. Daarnaast doet Oranjewoud de aanbeveling een capaciteitsanalyse uit te voeren. De regiegroep fysieke veiligheid, belast met de uitvoering van het programma, adviseert het college de verbeteracties uit te voeren. B&W hebben besloten het advies op te volgen.

Geen afwijkend beeld De bevindingen van Oranjewoud sluiten aan bij de landelijke trends, die eerder al door de Commissies Oosting en Alders zijn gesignaleerd naar aanleiding van de onderzoeken naar de rampen in respectievelijk Enschede en Volendam. Emmen vertoont in dat opzicht geen afwijkend beeld. De werkwijzen voor vergunningverlening en handhaving komen voort uit een gebrek aan éénduidigheid in landelijke wet-en regelgeving. Overigens wordt op rijksniveau momenteel gewerkt aan een betere afstemming. De conclusies van het rapport bevestigen de verwachtingen die binnen de gemeente bestonden ten aanzien van de uitkomsten. Zo is er binnen de gemeente al actie ondernomen om binnen gegeven kaders de werkwijzen voor vergunningverlening beter te coördineren.

Organisatie De opdracht voor het doorlichtingsonderzoek vloeit onder meer voort uit een aangenomen aanbeveling van een eerder onderzoek uit 2002 naar risicovolle situaties binnen de gemeente Emmen. Daarnaast past het onderzoek binnen de ambities van de gemeente om een kwaliteitsslag te maken in het fysiek veiligheidsbeleid. De oplossingen zullen worden gezocht in een betere afstemming en samenwerking tussen de diverse beleidsterreinen en diensten waar de verschillende vergunningen nu worden verleend. Dat betekent dat vergunningverlening en handhaving integraal plaats vindt.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen