Gemeente Dordrecht


---

Samen werken aan een leefbare stad:
Licht in Dordrecht: sociaal en veilig

Vincent Brinkhof
Verlichting van wegen of fietspaden is belangrijk voor de sociale veiligheid en verkeersveiligheid. Daarom heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten om een aantal wegen en fietspaden weer te voorzien van verlichting. De Laan der Verenigde Naties, de Dokweg, de Overkampweg, de Provinciale weg, de Recklinghausenweg en een gedeelte van de Merwedestraat worden vanaf begin 2004 weer helemaal verlicht.

Vanaf begin 2004 krijgen bepaalde paden en routes weer extra verlichting. Een gedeelte van het fietspad op de Middelweg ter hoogte van Jeugddorp en het pad achter voetbalclub "Oranje Wit" krijgt verlichting. De lichtstokkenroute in de Stadspolders wordt na overleg met de kunstenaar voorzien van meer licht. In Stadspolders worden een aantal lichtmasten geplaatst en verplaatst om een aantal donkere plekken op te lossen. In het najaar van 2003 wordt het licht in de tunnels en viaducten die kruisen met de N3 verbeterd. Ook de verlichting in de fietstunnel Dubbeldamseweg wordt verbeterd.

Wat wordt verlicht in Dordrecht?
De gemeente verlicht voor de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid de volgende wegen:

* de gevaarlijke kruispunten en woon-werk fietspaden buiten de bebouwde kom

* hoofdontsluitingswegen

* wijk-/gebiedsontsluitingswegen

* buurtontsluitingswegen

* fiets- en voetpaden binnen de bebouwde kom
* tunnels en viaducten

* woonstraten en woonerven

* binnenstad

* industriegebieden

Wat wordt er niet verlicht in Dordrecht?
De wegen buiten de bebouwde kom zijn niet verlicht met uitzondering van de gevaarlijke kruispunten. Dit geldt ook voor de recreatieve fiets- en voetpaden buiten de bebouwde kom. Paden in parken worden in principe niet verlicht behalve als het pad intensief wordt gebruikt en een korte en logische verbinding vormt tussen twee `verlichte' wegen. Voor de meeste paden in parken geldt dat er 's avonds voor deze verbindingen een gelijkwaardig, logisch en `verlicht' alternatief is.

Storingen
Storingen aan lampen in de hele stad worden binnen tien werkdagen opgelost. De gemeente streeft ernaar om in 2005 storingen aan lampen binnen vijf werkdagen op te lossen. Hiermee voldoet de gemeente aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bij schade aan de masten door aanrijdingen of vernielingen worden gevaarlijke situaties binnen 24 uur opgeknapt. Overige en niet gevaarlijke situaties herstelt de gemeente binnen een maand.

Nieuwe nota
De kwaliteit van de openbare verlichting is van groot belang voor de sociale veiligheid, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Hoe de gemeente omgaat met de openbare verlichting is nu vastgelegd voor een periode van tien jaar in de `Beleids- en beheersnota Openbare verlichting in Dordrecht voor 2004 - 2013'. De nota biedt inzicht in de wet- en regelgeving op het gebied van openbare verlichting en het kader waarbinnen de werkzaamheden aan de openbare verlichting in de gemeente plaatsvinden.

Inspraakprocedure
In het collegeoverleg van 30 september 2003 is besloten om de nota 'Openbare verlichting' vrij te geven voor inspraak. Van 1 oktober tot en met 29 oktober 2003 ligt deze nota voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel van het Stadskantoor. De Stadswinkel is geopend van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 15.30 uur, op donderdagavond van 18.00 tot 19.30 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. In deze periode kan iedereen schriftelijk zijn reactie geven over deze nota. Na afloop van de inspraaktermijn worden de ingekomen reacties betrokken bij de opstelling van de definitieve nota.