Partij van de Arbeid

13-10-2003

Amsterdamse PvdA-afdelingen houden vast aan kiezen burgemeester door de raad

Drie Amsterdamse PvdA-afdelingen stellen aan het PvdA-congres voor vast te houden aan het punt uit verkiezingsprogramma waarin staat dat de burgemeester gekozen moet worden door de gemeenteraad.

De afdelingen verzetten zich daarmee tegen de vorige week bekend gemaakte stellingname van de Tweede Kamerfractie. Fractievoorzitter Wouter Bos maakte toen bekend dat de fractie niet langer het verkiezingsprogramma uitvoert op dit punt en nu van mening is dat de burgemeester direct door de bevolking gekozen moet worden.

De Amsterdamse afdelingen vrezen voor uitholling van de positie van de gemeenteraad en vinden een direct gekozen burgemeester niet passen in het representatieve karakter van onze democratie. Ook past het niet in het anderhalf jaar geleden ingevoerde gematigd dualistische stelsel.

De afdelingen pleiten voor een door de raad gekozen burgemeester. Zij wijzen erop dat dit systeem al meer dan twintig jaar tot tevredenheid functioneert in de Amsterdamse en Rotterdamse stadsdelen. Daar wordt de voorzitter van het dagelijks bestuur door de raad gekozen.

Het voorstel zal de komende maanden in de PvdA-afdelingen in heel Nederland worden besproken en op het op 12 en 13 december a.s. te houden PvdA-congres in Groningen worden behandeld.

Bijgevoegd het volledige voorstel van de afdelingen Oud-Zuid, Oost/Watergraafsmeer en Oud-West.

10 oktober 2003