Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IZ. 2003/1662
datum
06-10-2003

onderwerp
Landbouw- en Visserijraad Luxemburg, 13 oktober 2003 - Geannoteerde agenda
TRC 2003/7631

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 13 oktober vindt in Luxemburg de eerstvolgende vergadering plaats van de ministers van Landbouw en Visserij uit de Europese Unie en de nieuwe lidstaten. Hierbij doe ik u de geannoteerde agenda van deze Raad toekomen.

Wat landbouw betreft zal de Raad een eerste, oriënterend, debat voeren over de recentelijk gepresenteerde Mededeling van de Commissie over de hervorming van de sectoren tabak, olijfolie, katoen en suiker. Het debat zal zich bij deze gelegenheid uitsluitend concentreren op olijfolie en katoenw. Verder zal het Voorzitterschap de Raad ter aanneming een aantal conclusies voorleggen betreffende een Mededeling van de Commissie over een voorstel voor een EU-Actieplan voor wetshandhaving, governance en handel in bosbouw (FLEGT). Voorts zal de Raad streven naar besluitvorming over een verzoek van Spanje voor het eenmalig verstrekken van een nationale overbruggingssteun voor de schaalvruchtensector.

Op het gebied van visserij streeft het Voorzitterschap naar een politiek akkoord over het voorstel voor een verordening inzake het beheer van visserij-inspanning voor bepaalde vangstgebieden en visbestanden, de zogenaamde 'westelijke wateren'. Verder zal de Raad een besluit nemen over conclusies van het Voorzitterschap inzake de verbetering van het wetenschappelijk en technisch advies ten behoeve van het communautaire visserijbeheer. Mogelijk zal de Commissie een wijzigingsvoorstel presenteren voor de verordening inzake technische maatregelen in de Middellandse Zee. Ten slotte zal de Commissie naar verwachting de Raad nader informeren over de stand van zaken met betrekking tot het in juli gepresenteerde herstelplan voor kabeljauw en heek.

datum
06-10-2003

kenmerk
IZ. 2003/1662

bijlage

1. Goedkeuring van de voorlopige agenda

2. Goedkeuring van de lijst met A-punten

3. Voorstel voor een Raadsverordening inzake het beheer van visserij-inspanning voor bepaalde vangstgebieden en visbestanden ('westelijke wateren')
(Politiek akkoord)
Het verordeningsvoorstel is aan de Raad voorgelegd als gevolg van de gewijzigde rechtssituatie vanaf 1 januari 2003 met betrekking tot de afloop van toegangsbeperkingen voor Spanje en Portugal. Met dit wijzigingsvoorstel wordt beoogd de totale inspanning in de westelijke wateren na genoemde datum te stabiliseren. Nederland steunt de doelstelling van het verordeningsvoorstel.

Nederland acht het van belang dat voor de toekomstige regulering van de inspanning in de westelijke wateren een adequate afstemming met de beschikbaarheid van TAC's en quota plaatsvindt, om zodoende te garanderen dat het inspanningsinstrument een ondersteunende functie voor het TAC/quotumbeleid blijft behouden. Het Voorzitterschap streeft naar een politiek akkoord en zal de Raad een voorzitterscompromis presenteren.
4. (Eventueel) Voorstel voor Raadsverordening tot wijziging van Vo 1626/94 inzake technische maatregelen in de Middellandse Zee (Presentatie door de Commissie)
De Commissie zal bovengenoemd voorstel eventueel presenteren. Het betreft een wijziging van bestaande beheersmaatregelen in de Middellandse Zee. De inhoud van het voorstel is nog niet bekend. 5. Mededeling van de Commissie inzake verbetering van het wetenschappelijk en technisch advies ten behoeve van het communautaire visserijbeheer
(Aanneming conclusies)
In de Mededeling streeft de Commissie een aantal verbeteringen na. Zo zal de Gemeenschap de bijdragen van de lidstaten aan de regionale wetenschappelijke organisaties beter moeten coördineren en moet de Gemeenschap zelf in staat zijn wetenschappelijk advies te formuleren ten behoeve van het visserijbeheer, als aanvulling op de bestaande middelen op nationaal niveau. De Commissie concludeert dat er te weinig wetenschappers beschikbaar zijn om de visserijbeheerders van de Gemeenschap de nodige adviezen te verstrekken. Dit ook in verband met het feit dat rekening moet worden gehouden met het ecosysteem en met de sociale en economische aspecten. Naast een betere coördinatie zal de Commissie voorstellen om onder meer de nationale visserij-instituten te compenseren voor de personele middelen die zij ter beschikking stellen ten behoeve van advisering van de Commissie. Met het oog op de langere termijn stelt de Commissie voor een debat te voeren over nieuwe institutionele regelingen en structuren.
Het Voorzitterschap zal de Raad een aantal conclusies voorleggen. In deze conclusies worden de hoofdlijnen van de Mededeling onderschreven. Tevens wordt gewezen op de noodzaak van open en transparante advisering met een adequate inbreng van de visserijsector. De Commissie wordt verzocht de Raad in de loop van 2004 te informeren over de resultaten van met name de kortetermijnmaatregelen en de inspanningen om de wetenschappelijke advisering te verbeteren. Ik kan met deze conclusies instemmen.

6. Wetshandhaving, governance en handel in bosbouw (FLEGT) (Aanneming conclusies)

Illegale houtkap heeft de afgelopen jaren ernstige vormen aangenomen. Dit is een van de factoren die een duurzaam bosbeheer belemmeren. In juni 2003 heeft de Commissie in een Mededeling een voorstel gedaan voor een EU-Actieplan voor wetshandhaving, governance en handel in bosbouw (Forest Law Enforcement, Governance and Trade, FLEGT). Het Actieplan omvat een proces en een pakket van maatregelen waarmee de Commissie voorstelt het groeiende probleem van illegaal kappen en de daarmee samenhangende handel aan te pakken. Dit vraagstuk is een van de prioriteiten van de Commissie voor de follow-van de wereldtop van 2002 in Johannesburg over duurzame ontwikkeling. Het Voorzitterschap zal de Raad ter aanneming een aantal conclusies voorleggen met de bedoeling de Commissie aan te sporen verder te gaan op de ingeslagen weg en daarmee ook een politiek signaal af te geven dat de Raad de problematiek van illegale houtkap serieus neemt. Ik zal de conclusies van harte ondersteunen.

7. Mededeling over een duurzaam landbouwbeleid: hervorming van de sectoren tabak, olijfolie, katoen en suiker - Katoen, olijfolie
(Oriënterend debat)

Op 23 september jongstleden presenteerde Commissaris Fischler zijn Mededeling over een duurzaam landbouwbeleid: hervorming van de sectoren tabak, olijfolie, katoen en suiker. In de Raad van 29 september heeft Commissaris Fischler zijn pakket hervormingsvoorstellen nader toegelicht. Er heeft toen geen debat plaatsgevonden. Thans zal in de Raad een eerste debat worden gevoerd over specifiek de hervormingsvoorstellen voor katoen en olijfolie.

Voor een inhoudelijke beschrijving van de voorstellen zou ik willen refereren aan mijn brief van 2 oktober met het verslag van de Raadszitting op 29 september jongstleden.

Hoewel het kabinet zich nog beraadt over een definitief standpunt ten aanzien van het nieuwe pakket hervormingsvoorstellen, kunnen mede op basis van eerdere kabinetsstandpunten ten aanzien van de hervorming van het GLB, zoals neergelegd in mijn brief van 19 februari 2003, de volgende uitgangsposities geformuleerd worden: + de hervormingen moeten leiden tot een verbetering van de marktgerichtheid van de Europese landbouw; + de hervormingen moeten bijdragen tot het nakomen van de WTO-verplichtingen en aan een verbeterde toegang tot de interne markt voor producten uit ontwikkelingslanden; + de bestaande prijssteun, inclusief de prijssteun die gegeven wordt via de verwerkende industrie, dient te worden verminderd;
+ correcties op het marktsysteem moeten zo mogelijk worden beperkt tot uitzonderingsgevallen en fungeren als een vangnetsysteem;
+ financiering van de hervorming moet plaatsvinden binnen de financiële kaders zoals afgesproken tijdens de Europese Raad van Brussel van 24 en 25 oktober 2002. Daarnaast geldt dat Nederland ten aanzien van de hervorming van de katoensector in relatie tot ontwikkelingslanden een specifiek standpunt heeft, zoals neergelegd in de notitie Beleidscoherentie Ontwikkelingssamenwerking - Landbouw (Kamerstuk 2002-2003, 28318, nr. 2, TK).
Nederland wil bij de bespreking van de katoenmarktordening aandringen op grondige aanpassingen, waaronder omzetting van prijssteun in ontkoppelde inkomenssteun, als onderdeel van het verdere hervormingsproces. Speciale aandacht voor handelsverstoring in de katoensector is gewenst, omdat bepaalde landen in West-Afrika te lijden hebben onder de omvangrijke subsidies die met name de VS aan hun katoenproducenten verstrekken.
Dit onderwerp is ook uitgebreid ter sprake geweest bij de onlangs gehouden wereldhandelstop in Cancún.

8. Overbruggingssteun Spaanse schaalvruchtensector (Aanneming)

Dit betreft een punt dat eerder geagendeerd was voor de Raadszitting van 29 september jongstleden, maar waarover besluitvorming van de Raad op verzoek van de Spaanse landbouwminister is uitgesteld tot de zitting van de Raad in oktober.

Ik zou hierbij ook willen refereren aan mijn brief van 23 september met de geannoteerde agenda van de Landbouw- en Visserijraad van 29 september (Kamerstuk 2003-2004, 21 501-32, nr. 44 TK) als ook aan mijn brief van 2 oktober met het verslag daarvan.

9. Diversen

a. Herstelplan voor kabeljauw en noordelijke heek Na een eerste gedachtewisseling over dit onderwerp tijdens de Raad van 22 juli zijn er geen substantiële vorderingen gemaakt. De Commissie zal naar verwachting de Raad nader informeren over de stand van zaken.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


---