Gemeente Eindhoven

Persbericht: 2 oktober 2003, no. 174

Intentieovereenkomst studentenhuisvesting

Op maandag 13 oktober ondertekenen de gemeente Eindhoven, woonstichting Hertog Hendrik van Lotharingen - District Vestide, TU/e, en Fontys Hogescholen een intentieovereenkomst over de huisvestingsopgave van (buitenlandse) studenten en short stayers van onderwijsinstellingen.

Doel van de intentieovereenkomst is om de wachttijd op huisvesting voor reguliere studenten terug te brengen tot 6 maanden. Buitenlandse studenten en short stayers moeten direct geholpen kunnen worden. Om dit te kunnen realiseren is in de intentieovereenkomst opgenomen dat woonstichting Hhvl - district Vestide in de periode van 2003 tot en met 2007 in totaal 1000 eenheden beschikbaar zal stellen voor huisvesting via tijdelijke en structurele maatregelen. Voor de gemeente Eindhoven is binnen de intentieovereenkomst een duidelijk taak weggelegd als het gaat om beschikbare grond en randvoorwaarden zoals het herzien van bestemmingsplannen. TU/e en Fontys zullen de behoefte aan huisvesting voor studenten en short stayers in kaart brengen.

Op dit moment moeten studenten gemiddeld 1,5 tot 2 jaar wachten voordat ze in aanmerking komen voor woonruimte. Het gaat overigens niet alleen om een kwantitatief tekort, maar ook om een kwalitatief tekort: een goede prijs-kwaliteitverhouding en locaties in het centrumgebied.

Overigens willen de vier samenwerkingspartners voor studentenhuisvesting niet wachten op de ondertekening van de intentieovereenkomst voordat ze van start gaan. Inmiddels is al een projectgroep aan de slag gegaan met het zoeken naar locaties voor 400 tijdelijke wooneenheden. Daarvoor worden op dit moment drie locaties nader bestudeerd. Het gaat om de Constant Rebequekazerne, een locatie aan de Karel Martelweg en pre-fab woningen op het TU/e terrein.

In Eindhoven studeren ruim 20.000 studenten en de verwachting is dat dit aantal tot 2010 zal toenemen. Ongeveer 50% van de studenten woont in Eindhoven en circa 20% daarvan blijft na hun studie in Eindhoven wonen. Studenten zijn belangrijk omdat zij de stad letterlijk en figuurlijk levendig houden en vaak belangrijke consumenten zijn van culturele, recreatieve, horeca en winkelvoorzieningen. Daarnaast vormen zij een belangrijk potentieel voor de regionale arbeidsmarkt. Een goede huisvesting tijdens en na de studie draagt ertoe bij dat studenten graag naar Eindhoven komen en daar ook blijven hangen.

© 2003 Gemeente Eindhoven