Ministerie van Algemene Zaken


1red13418
2003-10-10, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD OVER HET NIET INDIENEN VAN DE TOESTEMMINGSWET

VOOR HET HUWELIJK TUSSEN PRINS JOHAN FRISO EN MABEL WISSE SMIT


CARASSO:
Poeh poeh.

BALKENENDE:
Ja, het was een heftige dag denk ik voor iedereen en ook een moeilijk besluit uiteraard voor een regering.

CARASSO:
U zei vandaag niet volledig en niet juist te zijn geïnformeerd. Maar als ik de verklaringen van Mabel Wisse Smit van eind augustus en vorige week naast elkaar leg, dan lijkt me eerder sprake van een toespitsing dan van tegenstrijdigheid.
BALKENENDE:
Wanneer het betreft de verklaring is het natuurlijk wel zo, dat staat ook in de brief van prins Friso, hij gebruikt de woorden dat `wat betreft de aard, frequentie en duur van de contacten tussen mevrouw Wisse Smit en de heer Bruinsma', de zaak toch wat anders is geworden wat betreft de informatie dan in juni bekend was.
CARASSO:
U zei dat u vorige week vrijdagavond toen u nog een keer met haar hebt gesproken, dat u toen nieuwe feiten heeft gehoord. Wat was er nieuw voor u?
BALKENENDE:
Ik noem even heel bewust dat de woorden die prins Friso heeft gebruikt in zijn brief, dat het aanvankelijke beeld van `er is sprake van zeilcontacten', dat dat toch anders blijkt te zijn.
CARASSO:
Ze hebben ook andere dingen gedaan?
BALKENENDE:
Vriendschapsband, gelogeerd bij de heer Bruinsma, intensievere contacten. Daarmee was het beeld echt anders dan wij destijds wisten.
CARASSO:
Wat heeft toen de doorslag gegeven? Dat ze close is geweest met een topcrimineel of dat ze heeft gelogen?

BALKENENDE:
De kern is niet de inhoud van de contacten. De kern voor de regering vandaag is geweest dat er sprake was van het schaden van het vertrouwen.
CARASSO:
Als ze het wel had gezegd was het geen probleem geweest?
BALKENENDE:
Dat zeg ik niet. Dat zou een andere afweging zijn geweest. Die had op eigen merites beoordeeld moeten worden, maar dat is eigenlijk achteraf praten. Waar we nu vandaag voor


stonden is eigenlijk niets anders dan: hoe is de informatiestroom gelopen, waar zijn zaken fout gegaan en welke conclusies verbinden we aan het feit dat die informatie onvolledig en onjuist was.

CARASSO:
U heeft een paar keer met Mabel over deze kwestie gesproken. Vond u het gênant om dat te doen, om te vragen naar haar privé- en liefdesleven?
BALKENENDE:
Laat ik niet te zeer ingaan op de inhoud van de gesprekken, maar op zichzelf zijn het natuurlijk lastige gesprekken omdat het gaat over iets wat lange tijd geleden is gebeurd.
CARASSO:
En u moet haar naar iets intiems vragen.
BALKENENDE:
Ja, maar goed, dat hoort erbij omdat je wel moet weten wat de aard van de contacten zijn geweest. Nu speelde in juni toch vooral het punt: het zijn zeilwedstrijden geweest en veel meer was er toen niet bekend. De laatste weken hebben we te maken gehad met een andere informatiestroom waardoor het beeld ook anders is geworden.
CARASSO:
Denkt u dat ze wel een liefdesrelatie heeft gehad?
BALKENENDE:
Ik ga uit van de juistheid van de mededeling in de brief van prins Friso, waarin wordt gezegd: "Er was geen sprake van zakelijke contacten aan de ene kant, en er was geen sprake van een liefdesrelatie aan de andere kant."
CARASSO:
En dat gelooft u?

BALKENENDE:
Ik ga uit van de juistheid van die mededeling.
CARASSO:
Ze is eerder dus niet eerlijk geweest, maar de AIVD heeft ook een onderzoek gedaan. U schrijft aan de Kamer dat de AIVD geen beletselen heeft gevonden voor de verloving, voor het huwelijk. Is er eigenlijk wel onderzoek gedaan naar die connectie met Klaas Bruinsma, die al heel lang bekend was?

BALKENENDE:
De vraag die aan de AIVD wordt gesteld is natuurlijk geen andere en dat behoort altijd gedaan te worden in dit soort omstandigheden van: zijn er belemmeringen, zijn er beletselen die het vragen van toestemming aan het parlement in de weg zouden kunnen staan? Dat is de algemene formule. Vervolgens gaat de AIVD zelf aan de slag, verricht het onderzoek en dan krijgen we de conclusie daarvan te horen.
CARASSO:
Zegt dat wel iemand in de tussentijd: "Let eventjes op, er is een connectie met Klaas Bruinsma"?

BALKENENDE:


Laten we nu even niet ingaan op datgene wat de AIVD allemaal weet. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer er sprake is geweest van contacten met Bruinsma, dat er een extra reden is om alert te zijn.

CARASSO:
Dus daar hebben ze naar gekeken?
BALKENENDE:
Er wordt onderzoek gedaan naar het verleden van mevrouw Wisse Smit en dan komt ook onder andere het punt van de contacten met Bruinsma aan de orde.
CARASSO:
Heeft de AIVD ook met Mabel zelf gesproken?
BALKENENDE:
Ik ga zelf niet in op de methode van werken van de AIVD. Dat vind ik onverstandig. Het is een veiligheids- en inlichtingendienst. Die moeten hun werk kunnen doen en dat betekent dat je op de inhoud van het onderzoek niet verder in kunt gaan.
CARASSO:
Remkes suggereerde vorige week in Buitenhof dat de AIVD slechts een beperkte onderzoeksopdracht had gekregen, alsof ze maar eigenlijk heel weinig oppervlakkig wat dingen konden uitzoeken.

BALKENENDE:
Laten we nu verder niet teveel over het onderzoek zeggen. Ook om deze reden. We hebben te maken gehad met de situatie in juni. Het tweede is dat we de laatste weken, en dan zeker in mijn gesprek op drie oktober, meer dingen te horen hebben gekregen. Ik heb toen vorige week, nog voordat trouwens het gesprek met mevrouw Wisse Smit plaatsvond, gezegd dat er verder onderzoek zou worden verricht. Dat vindt op het ogenblik plaats en ik wacht daar de resultaten van af.

CARASSO:
Gelukkig dat we ondertussen alerte journalisten hebben als Peter R. de Vries in Nederland.
BALKENENDE:
De kern was nog niet eens zo zeer de vragen die Peter de Vries stelde. Het zat hem vooral in de antwoorden die mevrouw Wisse Smit heeft gegeven, maar vooral ook datgene wat ik van haarzelf hoorde in het gesprek op drie oktober.
CARASSO:
Dat was natuurlijk nooit gebeurd als De Vries niet met Charlie da Silva in Chili was gaan praten.

BALKENENDE:
Laten we de zaak niet teveel ophangen alleen aan Peter R. de Vries. Voor het zelfde geld was het een andere journalist geweest. Dat zijn zaken, daar kunnen we alleen maar over speculeren. Het is gewoon een feit.

CARASSO:
Het is natuurlijk al een keer eerder gebeurd met de affaire Bijlhout. Ook toen werd de AIVD door de commerciële omroep verslagen. Die haalden iets boven wat de AIVD niet boven haalde, waardoor u eigenlijk nu twee keer in uw hemd gezet bent door deze vrouwen. Moeten dit soort onderzoeken dan gewoon niet anders worden opgezet voortaan?



BALKENENDE:
U aanduiding `in uw hemd gezet' daar zou ik maar eens verder afstand van willen nemen. Wanneer ik te maken heb met het verstrekken van onjuiste en onvolledige informatie is dat fout. Precies om die reden hebben prins Friso en mevrouw Wisse Smit ook excuses aangeboden. Ze hebben gezegd: "Ons gedrag was naïef en onverstandig. Het is fout wat we hebben gedaan een daarom bieden we excuses aan. Sterker nog, we verbinden ook daar de consequentie aan dat wij het verzoek om toestemming, dat we dat verzoek feitelijk terugtrekken."

CARASSO:
Had u dat niet van de AIVD willen horen in plaats van vorig jaar RTL 4 en dit jaar SBS6?
BALKENENDE:
De AIVD kent natuurlijk ook zijn beperkingen. We hebben niet te maken met een inlichtingendienst die ongelimiteerd alles kan doen. We weten dat er zorgvuldig gewerkt moet worden. U weet allemaal wanneer bijvoorbeeld bepaalde handelingen moeten worden verricht, dat daar soms de toestemmingen van ministers voor nodig zijn. Er moet zorgvuldig worden gewerkt. We kennen in Nederland het recht op privacy. Met andere woorden: de AIVD kan niet ongelimiteerd haar gang gaan. Dat is wel de context waarin gewerkt moet worden. De vraag is wanneer we ongelimiteerd zouden zeggen: Laat de inlichtingendienst maar doen wat er gedaan moet worden, dat zou ook wel eens bezwaren kunnen opleveren. Misschien dat we die discussie nog wel eens krijgen.
CARASSO:
Maar misschien moet dat wel want dan wordt u niet meer verrast.
BALKENENDE:
Verrast, ik vind het een hele pijnlijke situatie. Ik heb in drie gesprekken uiteraard doorgevraagd over een en ander. Dat heeft toen niet geleid tot andere bevindingen. Dat is nu wel het geval. Toen ik merkte dat de gegevens onvolledig en onjuist waren, toen heb ik ook uiteraard mijn conclusies getrokken.

CARASSO:
Het contact met Bruinsma was al in 2001 bekend. Ver voor de begrafenis van prins Claus toen zij de grafkelder in ging. Had voor die tijd niet het onderzoek door de AIVD moeten worden afgerond?

BALKENENDE:
We moeten de zaken denk ik wel in een goed perspectief plaatsen. Het was bekend dat er contacten waren geweest, maar niet meer dan die oppervlakkige contacten die ook in juni aan de orde zijn geweest. Daar komt iets anders bij. Op dat moment was niet duidelijk hoe de relatie tussen prins Friso en mevrouw Wisse Smit zich zou gaan ontwikkelen. Op dat moment was er nog geen sprake van een voorgenomen huwelijk. We weten allemaal dat de zaak in een stroomversnelling komt wanneer die gegevens wel bekend worden, wanner wel wordt gesproken over het kenbaar maken van verloving en aankondiging van een voorgenomen huwelijk. Daar was vorig jaar geen sprake van. Wel in juni. Dat is ook de reden waarom we toen in juni de gesprekken hebben gevoerd en ook het verzoek hebben gedaan tot nader onderzoek.

CARASSO:
U voelt zich niet in uw hemd gezet, zegt u, zowel niet door mevrouw Bijlhout als Mabel Wisse Smit. Toch vraag ik me af, deze dames hebben u niet de waarheid verteld. Wanneer gaat u uw naïviteit verliezen?



BALKENENDE:
Een belachelijke vraag. Het heeft niets te maken met naïviteit. Ik vind dat je te maken hebt met volwassen mensen. Iedereen die hier in Den Haag werkt, maar dat geldt voor tal van andere plaatsen, en die verantwoordelijkheid draagt, die weet dat je eerlijk moet zijn, dat je integer moet zijn. iedereen wet ook dat wanneer je informatie geeft die niet klopt, dat er consequenties zijn. Ik weet nog heel goed in mijn rol als formateur, dan zeg je altijd tegen iemand ­eerst vraag je allerlei zaken, er wordt onderzoek verricht en dan komt de belangrijke vraag: zijn er nog andere zaken die we moeten weten om te voorkomen dat we in de problemen zouden kunnen komen? Op het moment dat iemand dan zegt dat er verder niets aan de hand is, er zijn geen problemen, dan weet je dat vanaf dat moment het risico ligt bij de persoon die onjuist informeert.

CARASSO:
Heeft het u verrast dat er binnen het Koninklijk Huis zo onverstandig is gehandeld? Dat zou je toch niet verwachten uit de familie van Beatrix?
BALKENENDE:
Ik heb ook gezegd: het is een pijnlijke situatie en ik denk dat niemand dit graag had gewild. Het is voor iedereen heel erg triest. Het is buitengewoon vervelend dat dit nu is opgetreden, niet in de laatste plaats voor de Koningin zelf. Maar we moeten wel verder. CARASASO:
U mag niets zeggen over de gesprekken met haar, maar hoe trof u haar aan? Een boze Koningin of een teleurgestelde moeder?
BALKENENDE:
Ik ga geen opmerkingen maken over mijn contacten met de Koningin. We hebben uiteraard intensief contact gehad over deze zaak. In de brief van prins Friso wordt ook gezegd dat het onvolledig en onjuist informeren ook betrekking heeft op de Koningin. Dat geldt ook voor de minister-president. In die zin hebben we te maken met een vergelijkbare situatie en dat vinden we allemaal zeer te betreuren.
CARASSO:
Dus zal zij waarschijnlijk teleurgesteld zijn. U zegt: we moeten wel verder. Aan de andere kant, dit is het zoveelste incident, ze zijn niet allemaal vergelijkbaar, binnen het koningshuis. Is die monarchie eigenlijk nog wel te handhaven?
BALKENENDE:
Ik denk dat de monarchie en het Koninklijk Huis kunnen rekenen op een breed draagvlak binnen de Nederlandse bevolking. Ik vind dat de Koningin geweldig werk doet. Ze zet zich zeer in voor de Nederlandse samenleving. Dat geldt overigens ook voor anderen van het Huis. Ik denk dat we het Huis nodig zouden missen. Wel van belang is dat je geen situatie moet krijgen waarin er problemen ontstaan, waarin er vragen rijzen.
CARASSO:
Kan Mabel Wisse Smit na alles nog wel tot de koninklijke familie behoren?
BALKENENDE:
Dat betreft de vraag naar het onderzoek dat nu wordt verricht. We weten allemaal dat wanneer iemand in de buurt van de Koningin komt, dat er dan sprake zal zijn van onderzoek. Dat vindt nu plaats. Ik ga nog niet vooruit lopen op de bevindingen daarvan.
CARASSO:


Het feit dat nog steeds of opnieuw onderzoek gedaan wordt, terwijl ze zo'n uitgebreide brief hebben geschreven, mag ik daar de conclusie uit trekken dat ze nog steeds niet worden geloofd?

BALKENENDE:
Zo moet u het niet zien. Ik heb vorige week gezegd: er is sprake van nieuwe omstandigheden en feiten. Dat betekent dat het onderzoek vervolgd moet worden.
CARASSO:
Maar ze hebben nu alles verteld.
BALKENENDE:
Daarom is het ook goed dat je dat laat vaststellen.
CARASSO:
Check, check, dubbel check?

BALKENENDE:
Zo hoort het.

CARASSO:
U bevestigde vandaag dat het paar op 24 april gaat trouwen. Gaat u naar het huwelijk?
BALKENENDE:
Ik weet niet hoe de gastenlijst zal zijn samengesteld. Laten we daar even niet op vooruit lopen.
CARASSO:
Of u nog wel een uitnodiging krijgt?
BALKENENDE:
Zo moet u het niet formuleren. Zij zijn nu aan zet. Ze zullen het nu verder gaan organiseren. We wachten verder alles af.

CARASSO:
Zou u er graag bij willen zijn?
BALKENENDE:
Ik wacht eerst de uitnodiging af. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, RD)