Zuiderzeemuseum


A C T U E E L

---

Herfst in het Zuiderzeemuseum - Aan tafel! - Zuiderzeevertellingen op TV

- (W)onderwaterland - Eens ging de zee hier tekeer Een Gouden jubileum - Samenwerking Zuiderzeemusea
---

Kinderactiviteiten tijdens de herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie, van 11 tot en met 26 oktober, zijn er in het buitenmuseum speciale kinderactiviteiten. Met de speciaal voor hen ontwikkelde Kris-Kras-Krullenkaart maken kinderen spelenderwijs kennis met het leven rond de Zuiderzee. Met maar liefst acht verschillende activiteiten kunnen kinderen een krul verdienen op hun kaart. Een echte wateractiviteit als het maken van een klompenbootje mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. Maar ook de wasvrouw en knecht in de stoomwasserij zitten te springen om hulp. De leerkracht van het schooltje in Kollum wil zijn leerlingen graag de kunst van het schoonschrijven bijbrengen. Kinderen kunnen hun knutseltechnieken testen door een kijkdoos te maken van een echte Marker kamer of een suikerbiet om te toveren tot een ouderwetse lampion. Dat zal nog eens indruk maken met Sint Maarten. Op het Kindereiland ervaren kinderen tijdens een spannende ontdekkingstocht door het donkere onderhuis hoe hun leeftijdsgenootjes in 1930 leefden.

Kleurwedstrijd
Het is niet noodzakelijk om aan alle acht activiteiten mee te doen. Vier krullen is al voldoende voor een volle Kris-Kras-Krullenkaart. In ruil voor een volle kaart krijgen kinderen een kleurplaat, die thuis ze thuis zo mooi mogelijk mogen inkleuren. Daarmee maken ze als klap op de vuurpijl nog kans op onder andere een dagje Zuiderzeemuseum met de hele klas. Aan de kinderen heb je dus geen kind meer bij een bezoek aan het buitenmuseum, waar overigens ook voor volwassenen genoeg te beleven valt.


---

AAN TAFEL!

Ook dit najaar staan de bijna traditionele verteldiners weer op het programma. Op 17 oktober trapt Fons Boer af met zijn reeds beproefde programma `Vaders en zonen'. Het verhaal over de Durgerdamse visser Klaas Bording, die met zijn twee zonen op een ijsschots vast kwam te zitten, vormt de leidraad van deze vertelling. Afgewisseld door muziek en liedjes passeren ook vele andere vaders en zonen de revue. Het viergangen diner bestaat onder meer uit een soep van bospaddestoelen en een gebraden rollade van wildzwijn.

In het najaar van 2003 staan allerlei Nederlandse musea in het teken van eetcultuur. Met het programma `Aan tafel!' sluiten we op dit thema aan. De titel zegt het al; in dit programma draait alles om de ontmoetingsplaats van het familieleven bij uitstek, de eettafel. Fons Boer neemt u mee naar de eetgekke familie Dik. Hun maaltijden zijn ware gebeurtenissen, luidruchtig en rommelig als op een schilderij van Jan Steen. Er ontstaat een breed verhaal over eten en eetgewoonten van vroeger en nu, van rijk en arm, maar ook over de verschillen in eetgewoonten tussen dorp en stad. Aan tafel bij de familie Dik wordt ook graag en veel gezongen, menig eet- en drinklied staat op het repertoire. De geserveerde gerechten sluiten naadloos op de vertelling aan. Wat dacht u bijvoorbeeld van in olijfolie gemarineerde zalm met `Opperdoezer Ronde' of gesudderde runderborst op husselpot uit een stoofpannetje?

Nieuw dit jaar zijn de muzikale diners van het Saffier Kwartet. Met instrumenten als de viool en cello brengen de muzikanten mooie klassieke muziek. Daar blijft het echter niet bij. Ook rock-'n-roll en popmuziek komen bijvoorbeeld aan bod. Interactie met het publiek mijdt het kwartet hierbij zeker niet. Onder het genot van een mousse van eendenlever en een gevulde kalfsborst met wintergroenten beleeft u zeker weten een muzikale culinaire avond.

De vertel- en muziekdiners zijn avondvullend en starten om 18.15 uur. Voor een bedrag van EUR 44,50 bent u tot ongeveer 22.45 uur onder de pannen. De toegang tot het museum, een welkomstdrankje en alle gerechten zijn bij de prijs inbegrepen.

Verteldiners 2003/2004

---
Vaders en Zonen
Vrijdag 17 oktober
Zaterdag 18 oktober
Vrijdag 24 oktober
Vrijdag 19 december
Zaterdag 20 december
Vrijdag 9 januari
Zaterdag 10 januari
Vrijdag 23 januari (rookvrij)
Zaterdag 24 januari
Vrijdag 26 maart
Zaterdag 27 maart .

---

Aan tafel!
Vrijdag 7 november
Zaterdag 8 november (vol)
Vrijdag 14 november (rookvrij)
Zaterdag 15 november
Vrijdag 21 november
Zaterdag 29 november
Vrijdag 12 december
Zaterdag 13 december
Vrijdag 13 februari
Zaterdag 14 februari
Vrijdag 27 februari
Zaterdag 28 februari

---

---
Muziekdiner
Vrijdag 31 oktober
Zondag 28 december Brunch (afwijkende prijs)
Vrijdag 16 januari
Zaterdag 17 januari
Vrijdag 30 januari
Zaterdag 31 januari
Vrijdag 6 februari
Zaterdag 7 februari
Vrijdag 12 maart
Zaterdag 13 maart (rookvrij)

Ik wil graag plaatsen reserveren voor:

o Vaders en Zonen

o Aan tafel!

o Muziekdiner

---

ZUIDERZEEVERTELLINGEN OP TV

Vanaf begin september zenden diverse regionale televisieomroepen - te beginnen met TV Noord-Holland, TV Flevoland, TV Oost en Omrop Fryslân, een serie van dertien afleveringen Zuiderzeevertellingen uitgezonden. Gekozen is voor cultuur-historische informatie gericht op een breed publiek over het zo interessante ``Hart van Nederland''. De kracht van de serie ligt in het brengen van voor velen boeiende onderwerpen, waarbij telkens wordt uitgegaan van een verhaal.

Voor de Zuiderzeeserie kwamen bijvoorbeeld onderwerpen aan de orde als de Overstroming van Schokland in 1828, het vissersleven op Urk, de tijd van de Hanze en de Koggeschepen in Kampen, Eibert den Herder uit Harderwijk als groot tegenstander van de droogmaking, de Slag op de Zuiderzee, de jammerlijke ramp met de tjalk de Zeehond, de eerste bewoners van Flevoland zo'n 5000 jaar geleden.

De verhalen worden op pakkende wijze in beeld gebracht waarbij regelmatig gebruik is gemaakt van prachtige locaties zoals het Zuiderzeemuseum, de dorpskern van Urk, ruïnes van kastelen in Vollenhoven, de gereconstrueerde burcht van de Heren van Kuinre of het model van een Kogge in Kampen. Er worden gebeurtenissen geënsceneerd en vervolgens worden de verhalen ontleed. De kijker gaat mee op reis naar allerlei plaatsen: tuinen, kastelen, kerken die voor iedereen toegankelijk zijn maar ook middeleeuwse kelders in woonhuizen. Men komt in depots, op zolder en allerlei andere geheime spannende plekken waar Nederland vol mee zit.

De serie wordt gemaakt door een klein team: Redactie en presentatie: Ruud Spruit, directeur van het Westfries Museum in Hoorn, regie Okke Enzler. Camera Jean Pauly, geluid Marcel Donker. Vele instanties en locaties, waaronder het Zuiderzeemuseum verleenden hun medewerking om van deze serie een succes te maken. Bij gebleken interesse worden ook DVD's van de uitzendingen vervaardigd.

Uitzendschema


---

---

(W)ONDERWATERLAND

U kent 't misschien nog wel van de Floriade. Daar heeft (W)onderwaterland meer dan 700.000 bezoekers getrokken. Dit en het feit dat het Zuiderzeemuseum dit jaar in het teken staat van de strijd tegen het water is dan ook de reden dat de voorstelling vanaf nu te zien is in de filmzaal van het buitenmuseum. Het programma behandelt het waterbeheer door de waterschappen door de eeuwen heen, terwijl er ook nadruk gelegd wordt op de huidige taken van de waterschappen, bijvoorbeeld op het belangrijke terrein van 'schoon water'.

Na de preshow wordt u door Captain H2O uitgenodigd een spectaculaire tijdreis te maken met Het Tijdschip. Het Tijdschip vliegt, duikt en vaart door verleden, heden en toekomst om uiteindelijk toch weer terug te keren in de tegenwoordige tijd - of eigenlijk in de tijd rond 1900 in het buitenmuseum. Tijdens de reis door de tijd, krijgt u door simulatie met behulp van beelden, trillingen en geluids- en lichteffecten, het idee een reis te ondergaan. De reis voert u naar ons land, zoals dat er 10.000 jaar geleden uitzag. Vervolgens ziet u hoe in de vroegste middeleeuwen primitieve waterkeringen worden opgeworpen en de eerste watermolens verschijnen. In een flits trekt de industriële ontwikkeling voorbij en ziet u dat waterzuivering hoog nodig is. Vliegend over het Nederland zoals het er over 10.000 jaar uit kan zien, 'landt' het Tijdschip uiteindelijk weer.

(W)onderwaterland wordt, behalve in het Nederlands, ook in het Duits en Engels ten gehore gebracht. De voorstellingen starten dagelijks om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.


---

EENS GING DE ZEE HIER TEKEER...

Al sinds haar ontstaan is de Zuiderzee zowel zegen als vloek geweest voor het omringende land. Ze was een knooppunt van handelsroutes en bood rijke visgronden, maar met grote regelmaat bedreigde en overstroomde zij ook de omliggende gebieden. Duizenden mensen dankten aan haar hun welvaart, duizenden ook lieten het leven in haar golven. Groeiende landhonger leidde rond 1850 tot het eerste idee voor de bedijking en drooglegging van de Zuiderzee. Uiteindelijk werd in 1932 het laatste sluitgat van de Afsluitdijk gedicht. De Zuiderzee was getemd, maar de Zuiderzeecultuur dreigde verloren te gaan. Al snel ontstonden er plannen voor een museum dat een beeld van deze cultuur zou geven. Er kwam een binnenmuseum en in 1983 was ook het bijzondere en levendige buitenmuseum een feit.


---

EEN GOUDEN JUBILEUM

TENTOONSTELLING 50 JAAR GOUDEN BOEKJES IN NEDERLAND

van 22 november 2003 t/m 1 maart 2004

Dit najaar is het op de kop af 50 jaar geleden dat het eerste Gouden Boekje in Nederland werd uitgegeven. Dit gouden jubileum wordt gevierd met een feestelijke tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Hier zijn voor het eerst vele originele illustraties uit klassiekers als `De gele taxi', `Sloffie Sleepboot' en `Vijf brandweermannetjes' te zien. Het verhaal achter de bekende prentenboekenserie wordt hierbij uit de doeken gedaan. Dit alles in een aantrekkelijke opstelling voor de vele generaties die zijn opgegroeid met de Gouden Boekjes

Klik hier voor meer informatie


---

SAMENWERKENDE ZUIDERZEEMUSEA

Met een aantal grote en kleine musea uit het Zuiderzeegebied heeft De Gouden Cirkel - het samenwerkingsverband van Zuiderzeesteden - een project opgezet waaraan ieder cultuurhistorisch museum in het Zuiderzeegebied kan deelnemen. De komende jaren zullen er diverse tentoonstellingen en activiteiten worden georganiseerd met als samenbindend thema `De Zuiderzeeballade'.

Eén maal per jaar wordt aan dit thema een onderwerp gekoppeld. De verschillende onderwerpen worden vervolgens omgezet en verwerkt in exposities en (extra) activiteiten die collectief in de deelnemende cultuurhistorische musea rond de oude Zuiderzee starten. Het Zuiderzeemuseum heeft dit jaar de aftrap gegeven met de tentoonstelling `De Zuiderzeeballade en andere liederen van de Zuiderzee', die nog loopt tot en met 26 oktober.


---

Openingstijden & informatie

Het museum is zeven dagen in de week geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer actuele informatie kunt u een e-mail sturen naar netpost@zuiderzeemuseum.nl of tijdens kantooruren bellen met 0228 - 35 11 11.