Vlaamse overheid

Het decreet op het gemeentelijk jeugd(werk)beleid viert zijn tiende verjaardag. Daarom organiseert de afdeling Jeugd en Sport van de Vlaamse Gemeenschap een colloquium op zaterdag 11 oktober 2003. Naar aanleiding van het colloquium werd het decreet aan een grondige analyse onderworpen. De knelpunten uit deze analyse vormen de thema's voor vier focusgroepen die het colloquium inhoudelijk voorbereiden. Het colloquium krijgt ook een feestelijk tintje met een uitgebreid programma voor kinderen, een feestlied en een feestelijke receptie.

Tien jaar decreet op het gemeentelijk jeugd(werk)beleid heeft het lokale jeugdwerklandschap grondig veranderd. De voornaamste verdiensten van het decreet zijn decentralisatie, communicatieve planning en verhoging van de middelen. De decentralisatie van het beleid die het decreet nastreeft, is na tien jaar ook effectief een feit. De Vlaamse overheid subsidieert niet langer rechtstreeks de jeugdwerkinitiatieven, maar geeft het geld aan de lokale besturen. Daardoor kunnen de besturen een gemeentelijk beleid voeren dat beter inspeelt op de specifieke behoeften van het lokale jeugdwerk in de eigen gemeente. Ook de communicatieve planning speelt in het decreet een heel belangrijke rol. De mogelijkheid tot inspraak en participatie wordt uitdrukkelijk aangereikt. Tot slot betekende het decreet voor de sector ook een ernstige verhoging van de middelen. Jeugd en jeugdwerk kregen een steeds belangrijker plaats op de agenda van de beleidsmakers.
Natuurlijk is men de afgelopen jaren niet stil blijven staan en is er al meerdere malen aan het decreet gesleuteld. Telkens werd gestreefd naar een nauwere aansluiting van de jeugdwerkbeleidsplannen bij de lokale realiteit en werd nagegaan hoe het gemeentelijk jeugdwerk beter gediend kon worden.

Omdat tien jaar een mooie periode is om op terug te blikken en tevens de ideale gelegenheid vormt om aan de toekomst te denken, organiseert de afdeling Jeugd en Sport van de Vlaamse Gemeenschap op zaterdag 11 oktober 2003 een colloquium, met Sabine De Vos als gastvrouw. Voor de middag brengen de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten en -consulenten, het Steunpunt Jeugd en de Vlaamse Jeugdraad hun standpunt over de praktijk van het jeugd(werk)beleid in Vlaanderen naar voren. Na de middag worden de conclusies van de vier focusgroepen die als aanloop naar het colloquium knelpunten uit het decreet onder de loep namen in de groep gegooid en worden aanbevelingen voor het toekomstige beleid geformuleerd. Een eerste focusgroep behandelde het thema van het jeugdwerkbeleid en breder jeugdbeleid. In een tweede groep werd de focus scherp gesteld op het thema decentralisatie en complementair beleid. De derde focusgroep boog zich over de mogelijkheden van het beleid om communicatieve planning en participatie nog beter te ondersteunen en te stimuleren. In de vierde groep ten slotte wordt de toegankelijkheid van het jeugdwerk voor alle kinderen en jongeren besproken.

Het colloquium van 11 oktober wil een discussieplatform vormen over de vier thema's die in de focusgroepen aan bod gekomen zijn. Daarom wordt iedereen met een hart voor het gemeentelijk jeugd(werk)beleid uitgenodigd: jeugdwerkers, leden van jeugdraden en stuurgroepen, jeugdconsulenten, schepenen van jeugd en deskundigen allerlei . Maar het colloquium moet ook een feest zijn. Zo wordt er een feestlied gecomponeerd en zullen de kinderen van de deelnemers mee het Vlaams Parlement inpalmen. De kleinsten trekken een fotostudio in en de oudere kinderen kruipen voor een dag in de huid van een journalist. Het colloquium wordt afgesloten met een speech van de minister van Jeugd, Paul Van Grembergen, en een feestelijke receptie. Meer informatie over het colloquium vindt u op www.jeugdbeleid.be.