CDA

CDA
09-10-03
Doorn: Europese Actal ter bestrijding van administratieve belasting van ondernemers
"Burgers en bedrijven zuchten nog steeds onder een veel te zware administratieve belasting. De Brusselse wetgever is mede schuldig aan deze groeiende berg papier die op ondernemers neerdaalt."

Dit zegt CDA-Europarlementariër Bert Doorn na de plenaire bespreking van het rapport Medina Ortega over de vereenvoudiging en verbetering van de Europese regelgeving op 9 october.

Doorn is auteur van een initiatief-rapport waarin de mogelijkheden van het instellen van een bedrijfseffectentoets op Europees niveau zullen worden onderzocht. Dit betekent dat in de toekomst alle wetsvoorstellen van de Europese Commissie worden onderworpen aan een analyse van de kosten die het voorstel zal creëren voor bedrijven. Ook de Raad en het Parlement dienen hun amendementen te toetsen op administratieve lasten. Belangrijk hierbij is dat de Europese instellingen dezelfde methodiek en techniek hanteren.

Doorn: "Zo moeten er garanties zijn dat de toets onafhankelijk wordt uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de ambtenaren die een ontwerptekst opstellen, deze ontwerptekst niet toetsen. Derhalve pleit ik voor de oprichting van één onafhankelijke instelling, naar het voorbeeld van de Nederlandse Actal. Op dit moment lijkt dit echter nog een brug te ver. In het debat in de Tweede Kamer over de Staat van de Unie is dit door mij naar voren gebracht. Het verheugt mij dat Staatssecretaris Nicolaï heeft toegezegd dat Nederland deze benadering steunt en het in de Raad actief zal inbrengen tijdens het Nederlands voorzitterschap."

Meer informatie:

Bert Doorn, lid Europees Parlement tel. + 32 2 284 5543

Mob. +31-6-50254934

Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED fractie/CDA tel. + 32 475 721 280