Gemeente Leiden

Uit de gemeenteraad

Publicatiedatum: 10 oktober 2003

GRIFFIE - Dit is de eerste keer dat u in deze krant de besluiten kunt lezen die de gemeenteraad heeft genomen in de afgelopen raadsvergadering van 7 oktober 2003. Na iedere
gemeenteraadsvergadering zullen we u op de hoogte brengen van de genomen besluiten, discussies en te nemen acties. Op deze manier willen we u als Leidenaar meer betrekken bij wat de Raad voor u en de stad doet.

Nieuw raadslid

In de vergadering van 7 oktober is een nieuw gemeenteraadslid beëdigd en geïnstalleerd. Mevr. Rianne Becht van Groen Links neemt de plaats in van Jan Laurier die tijdens deze vergadering afscheid genomen heeft als raadslid.

Nieuwe wethouder

De burgemeester heeft tijdens de vergadering de heer Ruud Hessing beëdigd als wethouder. Hij is de opvolger van Alexander Pechtold.

Nieuwe voorzitter

Doordat Jan Laurier is vertrokken, moest er een nieuwe voorzitter voor de commissie Economie en Verkeer gezocht worden. De heer Peter Bootsma van D66 is benoemd als nieuwe voorzitter.

Hamerstukken

Vanwege een uitgebreide behandeling in de diverse raadscommissies kon een groot aantal punten bij hamerslag besloten worden. Welke punten dit zijn, kunt u nalezen op de website www.leiden.nl/gemeente/bestuur

Discussies

Daarnaast is er over een aantal punten gediscussieerd waaronder:
* een voorstel over een financiële verordening over de controle-instrumenten die de Raad kan gebruiken.
* een voorstel over een verdergaande samenwerking tussen de SDB en de SLR. De Stuurgroep die de samenwerking voorbereidt heeft richtlijnen meegekregen waaraan de integratie moet voldoen en hoe de samenwerking tot stand moet komen

* een voorstel voor besteding van Stadsvernieuwingsgelden. Het oorspronkelijke voorstel is slechts voor een deel behandeld. Het betrof het deel voor het beschikbaar stellen van geld voor het aanleggen van een ijsbaan op de Beestenmarkt. De Raad is akkoord gegaan met het geven van 15.000 euro voor dit project. Tevens heeft de Raad ingestemd met een garantieverlening van 30.000 euro. De andere voorgestelde projecten uit het oorspronkelijke voorstel zullen nog een keer in de commissie Ruimte en Groen worden behandeld.

Afscheid Jan Laurier

Als laatste punt is tijdens de vergadering afscheid genomen van Jan Laurier als raadslid.

Jan Laurier neemt afscheid

Jan Laurier ontvangt lintje. Foto: Mark Lamers

Jan is toegesproken door de nieuwe nestor van de Raad, de heer Wim Bleijie. Ook de burgemeester heeft Jan Laurier toegesproken en hem namens Hare Majesteit de Koningin de versierselen opgespeld die behoren bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit vanwege het feit dat hij niet alleen zestien jaar raadslid is geweest, maar ook tien jaar wethouder. Bovendien heeft Jan Laurier veel betekend voor de stad. Jan heeft zich met name al die jaren ingespannen voor de minder bedeelden in de Leidse samenleving.

Vanwege het late tijdstip heeft de voorzitter vervolgens de vergadering geschorst tot maandag 13 oktober 2003 om 20.00 uur. Een aantal punten zijn nog niet behandeld en komen dan aan de orde:
* een voorstel Heroverweging taken Centrum Beeldende Kunst.
* een voorstel voor uitgifte in erfpacht van grond in Roomburg en
* een voorstel van de PvdA-fractie voor het indienen van een motie waarin het college wordt verzocht bij de minister te pleiten voor een huursubsidieregeling voor bewoners van onzelfstandige woonruimte.

Receptie

De vergadering eindigde met een korte receptie om iedereen de gelegenheid te geven afscheid te nemen van Jan Laurier en kennis te maken met Ruud Hessing, de nieuwe wethouder.

Volgende raadsvergadering

De volgende reguliere raadsvergadering is op dinsdag 28 oktober om 20.00 uur. U bent van harte welkom om deze openbare vergadering bij te wonen vanaf de publieke tribune in de raadszaal van het stadhuis.

Vragen en opmerkingen

Als u vragen en opmerkingen heeft met betrekking tot genomen besluiten, agendas van commissies en/of raadsvergaderingen, kunt u contact opnemen met de griffie op telefoonnummer (071) 516 51 07.

Voor het raadplegen van agendas van de commissie en/of raadsvergaderingen kunt u ook op de gemeentelijke website kijken: www.leiden.nl/gemeente, onder bestuur en organisatie/gemeenteraad.

Deze pagina is gewijzigd op 10 oktober 2003