FNV

Loonwijzer breidt fors uit

De Stichting Loonwijzer, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam/AIAS, FNV en 's werelds grootste carrière-site Monsterboard.nl, is sinds 1 oktober een feit. De nieuwe stichting lanceert vandaag, naast de al bestaande loonwijzers voor mannen en vrouwen, een 40-plus loonwijzer. In november dit jaar gaat de jeugdloonwijzer on air. Daarnaast zullen alle loonwijzers worden uitgebreid met een zogenaamde tijdwijzer. Ook staan plannen voor Europese uitbreiding in 10 landen op stapel.

Maandelijks krijgen de loonwijzers een kwart miljoen bezoeken. Maar liefst 2000 mensen zijn maandelijks bereid om een 15 minuten durende enquête in te vullen over hun salaris, gezinssituatie en werk. Op de aldus verzamelde data wordt intensief onderzoek gepleegd. In twee jaar tijd zijn de loonwijzers daarmee uitgegroeid tot een van de grootste online onderzoeken op sociaal-economisch gebied in Nederland.

De enquête wordt nog dit jaar uitgebreid met extra vragen over tijdsdruk en tijdsbeleving. Daardoor kan op afzienbare termijn samen met het Sociaal Cultureel PlanBureau naast de loonwijzer een tijdwijzer worden ontwikkeld, waarin een tijd-check is opgenomen. Bezoekers van deze tijdwijzer kunnen daarmee hun tijdsbesteding spiegelen aan die van collega's, zoals dat met lonen al ruim twee jaar gebeurt. De tijdscheck geeft ook tips over een efficiëntere tijdsbesteding. De ontwikkeling van de tijdwijzer en het tijdsonderzoek zijn mogelijk dankzij ESF 3 subsidie.

De Stichting Loonwijzer draait zich op dit moment warm om het systeem op te schalen naar tien Europese landen. Begin 2004 wordt bekend of de loonwijzers definitief Europees gaan.

Het adres van de nieuwe 40-plus loonwijzer is
www.40plusloonwijzer.nl

Meer informatie: Stichting Loonwijzer, Paulien Osse, 06 - 53 97 76 95


09 okt 03 16:25