FNV

Oudere werknemers vaker bij grote bedrijven

Ouderen werken vaker bij grotere bedrijven dan jongeren. Eén van de twee 45-plussers werkt bij een bedrijf met meer dan 100 werknemers. Dat bleek vanmiddag bij de presentatie van twee nieuwe websites voor veertigplussers. Ze zijn een gezamenlijk initiatief van de loonwijzer op internet en de FNV-site.

Bedrijven die groeien werven veel nieuwe medewerkers en dat zijn vrijwel altijd jongeren. De ouderen van nu zijn vrijwel steeds begonnen te werken bij een groeiend bedrijf. Na dertig of veertig jaar zit zo'n bedrijf meestal niet meer in de groeifase. Net als zijn werknemers is het ouder geworden.

Oudere werknemers tref je vaker aan in de industrie, in de metaalindustrie en ­nijverheid, bij banken, overheid, in het onderwijs en ziekenhuizen. Jongeren werken vaker dan ouderen in de detailhandel en zakelijke dienstverlening. Maar ouderen zijn, anders dan vaak wordt gedacht, niet minder geschoold dan jongeren.

De nieuwe gegevens zijn afkomstig van de online loonwijzer-enquête. Het onderzoek is verricht door Kea Tijdens van het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies en Maarten van Klaveren van STZ advies & onderzoek.

Uit het onderzoek komt ook een beeld naar voren hoe oudere werknemers aankijken tegen (door)werken. Ouderen verwachten veel vaker dan jongeren dat ze ook het komende jaar in hun huidige baan en bij hun huidige werkgever zullen werken.

Oudere mannen werken relatief vaak in een bedrijf waar de werkgelegenheid niet groeit. Oudere vrouwen werken juist weer wel vaker in bedrijven waar de werkgelegenheid toeneemt. Beide groepen ervaren meer werkzekerheid dan jongeren. Dit terwijl oudere werknemers in hun bedrijf toch vaker reorganisaties meemaken dan jongere.

9 oktober 2003