LAD


LAD/FHZ stapt uit overleg CAO VVT

Al eerder werden de onderhandelingen voor de CAO VVT opgeschort (zie artikel: Onderhandelingen CAO VVT opgeschort 17 september 2003). De CAO VVT geldt voor 360.000 werknemers.

Conflict
Kern van het ontstane conflict is dat de werkgeversorganisatie voor de verpleeg- en verzorgingshuizen, Arcares, en de werkgeversorganisaties voor de thuiszorg, de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) niet bereid zijn om:
* een salarisbod te doen over de arbeidsvoorwaardenontwikkeling van 2003;

* garanties te bieden voor de individuele werknemer.

Van collectief naar individueel
Tijdens de onderhandelingen gaven de werkgevers aan een groot deel van de arbeidsvoorwaarden uit de CAO te willen halen en deze over te laten aan de individuele instellingen. Dit is tegen de uitdrukkelijke eis van de achterban van de werknemersorganisaties. Ondernemingsraden hebben de afgelopen periode massaal te kennen gegeven dit pad niet op te willen.

Werknemers moeten betalen
Ook hebben de werkgevers voorgesteld om de samenvoeging van de beide afzonderlijke CAOs (CAO V & V en CAO Thuiszorg) te bekostigen uit de bestaande arbeidsvoorwaarden. Kortom: werknemers betalen voor de wens van werkgevers om te komen tot één CAO.

Acties?!
Volgende week raadpleegt LAD/FHZ de achterban over de ontstane situatie. De leden worden opgeroepen om te participeren in de actiecomités in hun instelling. Duidelijk is dat een ultimatum onafwendbaar is en dat acties in beide branches vanaf november een feit zijn.