Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 oktober 2003

Vragen van lid Timmer (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Justitie

Hebt u kennis genomen van de oproep van burgemeester Job Cohen van Amsterdam in de uitzending van Nova van 8 oktober om de verstrekking van heroïne onder medisch toezicht uit te breiden?

Deelt u de mening van de heer Cohen dat uitbreiding van de behandelcapaciteit kan bijdragen aan het terugdringen van criminaliteit? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Bent u bereid de huidige behandelcapaciteit uit te breiden? Zo ja, wanneer en met hoeveel plaatsen?

Deelt u de mening van de heer Cohen dat de overlast van verslaafden, die mensen ervaren, toeneemt terwijl de werkelijke overlast afneemt? Bent u van mening dat de toegenomen ervaren overlast van invloed is geweest op het incident bij Dirk van den Broek?

Kunt u gezien de ernst van de problematiek blijven volharden in de afwachtende houding ten opzichte van het advies van de Commissie Invoeringsaspecten Behandeling Heroïneverslaving, zoals beschreven in de begroting van VWS?

Bent u van mening dat de adviezen van lokale bestuurders/politici op dit terrein zwaarwegend zijn? Waarom is er maar in beperkte mate gehoor gegeven aan de adviezen van deze bestuurders?

In hoeverre bent u bereid het welzijn van de verslaafden en de mensen die overlast ervaren van de verslaafden zwaarder te laten wegen dan het financiële belang? Hoe gaat u hieraan vorm geven?

Kunt u aangeven in hoeverre een uitbreiding van de behandelcapaciteit de leefbaarheid in wijken kan bevorderen?


---
Rijksbegroting 2004 hoofdstuk XVI Volksgezondheid Welzijn en Sport pagina 96.

---- --