Gemeente Leiden

Persbericht

Bezuinigen in 2005 en verder blijft noodzakelijk

Gemeente Leiden: Begroting 2004 sluit

Publicatiedatum: 9 oktober 2003

De Leidse begroting voor 2004 is sluitend en ontwikkeling van de lasten voor de burgers blijft beperkt. Het blijft wel nodig om in 2005 en volgende jaren nog een bedrag van EUR 8 miljoen per jaar te bezuinigen. Een en ander blijkt uit de concept-corcernbegroting die wethouder Van der Sande (Financiën) vandaag heeft aangeboden aan mevrouw Hesselink, plv. voorzitter van de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en wethouders legt de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2004 voor. Dit ondanks het feit dat de bezuinigingen van het kabinet Balkenende II opnieuw minder inkomsten voor de gemeente Leiden tot gevolg hebben. Deze tegenvaller wordt gecompenseerd door extra inkomsten uit bouwleges en door minder uit te geven aan die zaken waar Den Haag de gemeente Leiden op kort. De lastenontwikkeling voor de burgers blijft volgend jaar beperkt tot de zogenoemde trend. De trend is gelijk aan het gemiddelde inflatiepercentage over de drie voorgaande jaren.

Voor de jaren 2005 en verder blijft het wel nodig om EUR 8 miljoen te bezuinigen. De gemeenteraad heeft dit afgelopen juli al besloten. De komende maanden wordt daarom een takendiscussie gevoerd die tot doel heeft te onderzoeken welke gemeentelijke taken geschrapt of anders uitgevoerd kunnen worden. Begin 2004 moet deze discussie uitmonden in een raadsbesluit.

Deze pagina is gewijzigd op 9-10-2003