Gemeente Tilburg

7-10-2003
Ouderenbeleid Tilburg op schema

Wethouder Aarts: "Samenwerking met partijen in de stad blijft nodig" Het college heeft op 6 oktober 2003 de tussenstand opgemaakt op het vlak van het ouderenbeleid. Anderhalf jaar na de vaststelling van de nota Langer thuis in Tilburg, lokaal ouderenbeleid 2001- 2006, blijken al flink wat maatregelen te zijn gerealiseerd.

Wethouder Els Aarts geeft aan: We investeren vooral in een goede afstemming van wonen, welzijn en zorg, overeenkomstig de wensen van de ouderen zelf. Daarbij spelen ouderenadviseurs een belangrijke rol. Zij kunnen immers de vraag van de oudere analyseren en advies op maat bieden. We hebben het aantal professionele ouderenadviseurs bij de Twern inmiddels uitgebreid tot ruim twaalf fulltime formatieplaatsen, inclusief een Turkse en een Marokkaanse ouderenadviseur. Daarmee heeft Tilburg één fulltime ouderenadviseur per 2000 vijfenzestigplussers en is de norm uit de nota Langer thuis bereikt.

Verder besteedt de gemeente Tilburg volgens Els Aarts ook veel aandacht aan de groeiende groep dementerenden en hun mantelzorgers. Naar schatting zijn er in Tilburg 2500 patiënten die lijden aan matig ernstige en gevorderde dementie. Zo'n 5000 mantelzorgers zijn intensief betrokken bij de dagelijkse zorg en begeleiding van de dementerenden. Een zware taak, waarbij mantelzorgers zeker steun kunnen gebruiken. Tilburg is de eerste gemeente in Nederland met drie speciale Dementieconsulenten. De gemeente Tilburg financiert de dementieconsulenten samen met het Zorgkantoor Midden-Brabant.

Volgens Els Aarts betekent ouderenbeleid niet alleen aandacht voor zorg, maar ook voor huisvesting. We zien dat de behoefte aan wonen en zorg flink aan het verschuiven is. Ouderen en gehandicapten blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen, maar willen natuurlijk wel voldoende zorg als dat nodig is. Dat betekent dat er in de toekomst minder behoefte zal zijn aan zorg binnen de muren van een instelling, maar meer behoefte aan groepswonen, begeleid wonen, woonzorgcomplexen, en zelfstandig wonen met thuiszorg. We laten deze ontwikkelingen doorrekenen voor de Tilburgse wijken, en aanbevelingen doen voor woonzorgservicezones. Dit zijn zones in de stad, die zeer geschikt zijn voor ouderen en gehandicapten, maar ook voor gezinnen met kinderen. Er is een 24-uurszorgpost aanwezig, en zijn voldoende levensloopbestendige woningen, de straten zijn drempelvrij en sociaal veilig, men kan de zorg inroepen via moderne communicatie-middelen, en er zijn voldoende sociale activiteiten en welzijnsdiensten. Er lopen momenteel drie proefprojecten om ervaringen op te doen met woonzorgservicezones, namelijk in de Reeshof (de Wijk), Tilburg West en Berkel-Enschot (Plan Overhoeken). Anderhalf jaar na de vaststelling van de nota Langer thuis, zijn al heel wat maatregelen gerealiseerd. Maar we zijn zeker nog niet klaar. Sommige maatregelen hebben veel tijd nodig. Dat is bijvoorbeeld het geval met de woonzorgservicezones. We mogen gelukkig wel constateren dat het draagvlak voor het ouderenbeleid nog steeds groot is en dat (ook externe) partijen enthousiast meewerken aan het concretiseren van dat beleid. Ook in de komende jaren blijft die samenwerking nodig om Tilburg nog geschikter te maken voor het sterk toenemend aantal zelfstandig wonende ouderen.