Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoord op vragen over Nederlandse aanwezigheid bij de herdenking Srebrenica

09-10-2003

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Eurlings (CDA) en Wilders (VVD) over Nederlandse aanwezigheid bij de herdenking Srebrenica. Deze vragen werden ingezonden op 23 september 2003 met kenmerk 2030400380.

DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van de leden Eurlings (CDA) en Wilders (VVD) over de Nederlandse aanwezigheid bij de herdenking Srebrenica

1. Heeft U kennisgenomen van het feit dat zaterdag 20 september jl. oud-president Clinton een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Srebrenica heeft onthuld?(1)

2. Kunt U aangeven welk verzoek tot afvaardiging van Nederlandse kant door de organisatie is gedaan?

3. Kunt U voorts aangeven hoe met dit verzoek is omgegaan, met hierbij een duidelijke weergave van de gemaakte afweging?

4. Kunt U aangeven of, toen duidelijk werd dat de toenmalig eerst verantwoordelijk politiek leider van de Verenigde Staten in Srbrenica aanwezig zou zijn, ook aan Nederlandse zijde toenmalig verantwoordelijken aan de huidige Nederlandse regering hebben gemeld dat ze gaarne acte de presence wilden geven?

Antwoord De Stichting Srebrenica-Potocari Gedenkteken en Begraafplaats nodigde op 25 augustus jongstleden de ambassadeurs te Sarajevo, onder wie de Nederlandse ambassadeur, uit om de inauguratie van de begraafplaats en het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Srebrenica bij te wonen. Oud-president Clinton was, op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaandenorganisaties, op persoonlijke titel aanwezig. Er was geen buitenlandse aanwezigheid op regeringsniveau voorzien. Er was geen aanleiding om af te wijken van de wens van de organisatie dat Nederland, evenals andere landen, vertegenwoordigd zou worden op ambassadeursniveau. Ons hebben geen verzoeken bereikt bijvoorbeeld van Nederlandse oud-politici die destijds bij de gebeurtenissen in Bosnië betrokken zijn geweest om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn.

Overigens hecht Nederland groot belang aan de werkzaamheden van de Stichting Srebrenica-Potocari, getuige ook de financiële bijdrage van 1 miljoen euro die Nederland in 2002 voor de realisatie van gedenkteken en begraafplaats beschikbaar heeft gesteld.

(1) o.a. NOS-journaal, 20 september jl.
---

Nieuws