http://www.wau.nl/pers/03/068wu.html
Persbericht Wageningen Universiteit: nr. 068, 9 oktober 2003
Met de ontwikkeling van precisielandbouw valt veel te bereiken
Hogere oogstopbrengsten, maar ook bij voorbeeld vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat zijn de vooruitzichten bij de ontwikkeling van precisielandbouw ('precision farming'). Er valt op dat gebied nog veel te ontwikkelen en te bereiken. Dan moet van de precisielandbouw een echte systeembenadering worden gemaakt, zoals het aan elkaar knopen van allerlei subsystemen. Dat zegt prof. dr. Joachim Müller in zijn inaugurele rede die hij op donderdag 9 oktober uitspreekt bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar Agrarische Bedrijfstechnologie aan de Wageningen Universiteit.
Onder precisielandbouw verstaat Müller een holistisch management systeem dat de complete agrarische jaarcyclus omvat zoals het bewerken van de grond, zaaien, wieden van onkruid, bemesting, irrigatie, plantbescherming en oogsten. Hij beschouwt variabelen als het klimaat en de eigenschappen van de grond, die samen de groeicondities vormen, in hun samenhang. Müller spreekt in zijn oratie Precision Farming: paradigm between technology push and demand pull in dat verband van een paradigma. Overigens meent hij dat het geen nieuw paradigma is, want in de Bijbel, in de Gelijkenis van de Zaaier (Marc. 4:3-8), is al sprake van bewustzijn van variëteit in de veldcondities en zijn de basiselementen van precisielandbouw al aanwezig. Wel is er een verschuiving in het paradigma: high-tech toepassingen samen met de laatste ontwikkelingen in verschillende wetenschappelijke disciplines maken tenslotte moderne, locatiegebonden landbouw mogelijk.
'Technology push' én 'demand pull'
Precisielandbouw ontwikkelt zich allereerst door technologische innovatie ('technology push'). Meest voor de hand liggend voorbeeld vindt Müller de ontwikkeling van GPS en het gebruik daarvan in de landbouw. Ook opbrengstmonitoren op maaidorsers (combines) die het volume van het geoogste graan per locatie meten is ook te beschouwen als een technology push.
Maar er is ook sprake van een ontwikkeling van vraag naar methoden van precisielandbouw ('demand pull'). Dan moet er wel sprake zijn van te verwachten voordelen. Die voordelen zijn groter naarmate er meer sprake is variëteit in de landschappelijke omstandigheden. In het tamelijk uniforme Nederlandse landschap is die niet zo groot, maar in de polders is dat weer wel het geval. Daar is de waarde van precisielandbouw bijvoorbeeld onderkend door de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder in Zeeland.
Daarnaast kan precisielandbouw winstgevender zijn naarmate die zich meer richt op hoogwaardige gewassen, zoals in Nederland suikerbieten en aardappels. Aanvullende vraagontwikkeling komt voort van buiten de agrarische wereld, door aanscherping in wetgeving en druk van consumenten. Op basis van de precisielandbouw is de herkomst en de behandeling van de verschillende producten beter herkenbaar.
Prof. dr. J.Müller (1959) studeerde agrarische wetenschappen aan de Hohenheim Universiteit in Stuttgart (D). Hij promoveerde in 1991 op Trocknung von Arzneipflanzen mit Solarenergie. Hij was senior onderzoeker en later universitair docent aan het Institut für Agrartechnik in den Tropen und Subtropen van de Hohenheim Universiteit. Op 1 september 2001 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar Agrarische Bedrijfstechnologie aan Wageningen Universiteit.
Wageningen Universiteit