RANDSTAD NEDERLAND
Vertrouwen in soepele baanswitch neemt af
PERSBERICHT
Diemen, 9 oktober 2003
Randstad lanceert nieuwe economische indicator: Randstad WerkMonitor Vertrouwen in soepele baanswitch neemt af
De Nederlandse werknemer verliest in hoog tempo zijn vertrouwen in zijn kansen op het vinden van een nieuwe baan. Volgens de septemberpeiling van de Randstad WerkMonitor denkt 75 procent van de werknemers binnen zes maanden zeker of waarschijnlijk elders werk te kunnen vinden. Bij een eerdere peiling in juli 2003 lag dit percentage nog op 81 procent. Twintig procent werknemers ziet het vinden van een andere baan zelfs somber in, in juli lag het percentage nog op 15.
Deze trend is één van de opmerkelijke uitkomsten uit het onderzoek dat Randstad onder 440 werkenden liet verrichten door Blauw Research. De metingen van het bureau vormen de basis van een nieuwe economische indicator die zes maal per jaar wordt vastgesteld: de Randstad WerkMonitor. Randstad laat met tweemaandelijkse peilingen zien hoe de stemming onder de werkenden in Nederland is: denken ze dat ze hun baan verliezen, hebben ze plannen om iets anders te zoeken? En hoe schatten ze hun kansen op de arbeidsmarkt in? Interessante gegevens die worden uitgesplitst naar leeftijd, opleidingsniveau, geslacht en sector en die tezamen de index voorspellen van de Randstad WerkMonitor. In vergelijking met de eerste peiling in juli daalde de index in september naar 96. Dit houdt in dat in september minder mensen in het komende half jaar verwachten te gaan wisselen van werkgever.
Andere conclusies uit het onderzoek: Lager opgeleiden hebben - zo blijkt uit het onderzoek - duidelijk minder vertrouwen dan anderen in het vinden van een nieuwe baan. Tevens blijkt dat hoe ouder de werkende, hoe kleiner het vertrouwen lijkt te zijn. Mensen van 46 jaar en ouder zijn duidelijk negatiever over het vinden van een baan bij een andere werkgever dan mensen tussen de 18 en de 45 jaar. De angst voor ontslag onder werknemers in Nederland is in de afgelopen twee maanden licht toegenomen van zes naar acht procent. Onder hen bevinden zich veel lager opgeleiden, in het bijzonder in de sectoren handel/distributie en productie/industrie. Ondanks de berichtgeving dat de overheid van plan is banen te schappen, zijn mensen werkzaam in de overheid/non-profit sector veel minder bang voor het verliezen van hun baan dan werknemers in andere sectoren. Het toekomstperspectief in het Openbaar Bestuur is overigens allerminst rooskleurig. Het aantal vacatures vergeleken met vorig jaar is met 31% afgenomen. Een aanzienlijk deel van de werkenden is bereid om in te leveren qua salaris als daarmee een massa ontslag kan worden voorkomen. Dit is min of meer onafhankelijk van het feit of men momenteel zelf bang is de huidige baan te verliezen. Is het massa ontslag echter eenmaal achter de rug, dan blijkt nog maar een klein deel bereid om samen met de collega's als achterblijver op te dragen voor de kosten van de begeleiding van de ontslagen werknemers. Een opvallende conclusie, die eveneens uit het onderzoek is te trekken: mocht het top management besluiten het goede voorbeeld te geven en bij een dreigend massa ontslag ook in de eigen buidel te tasten, dan neemt de solidariteit toe.
Kiezen werkenden bij een onverhoopt massaontslag voor een volledig financiële gouden handdruk of vinden ze het daarnaast belangrijk om ondersteuning te krijgen bij het vinden van een nieuwe baan? Volgens de Randstad WerkMonitor zou 41% van de werknemers enkel geld willen ontvangen. Een vijfde (21%) zou graag voor de helft geld en voor de helft begeleiding krijgen. Slechts weinigen (3%) kiezen voor enkel begeleiding.
Doel: inzicht in mobiliteit Randstad wil met het publiceren van de Randstad WerkMonitor inzicht verschaffen in de mobiliteit onder werknemers. Algemeen Directeur Jan Vermeulen van Randstad Nederland: 'De algemene teneur over de werkgelegenheid is somber. De werkloosheidscijfers zijn flink gestegen. Steeds meer bedrijven kondigen reorganisaties en personeelsreducties aan. Dit leidt tot beweging op de arbeidsmarkt. Het gevolg is dat arbeidsvoorwaarden en wervingsactiviteit weer tot normale proporties worden terug gebracht. De Randstad WerkMonitor probeert inzicht te geven in de werkelijke stemming op de werkvloer. En wat blijkt, werknemers zijn minder somber gestemd dan wat we soms willen geloven. Werknemers hebben vertrouwen in hun eigen capaciteiten en kracht in het vinden van een baan.'
Stemming op werkvloer: menselijke indicator: Vermeulen: 'Macro-economen zeggen altijd dat de uitzendsector een van de barometers is van de economie. In zekere zin is dat correct. Maar in deze huidige markt met een negatieve teneur lijkt het ons verstandig om als tegenhanger de stemming op de werkvloer te laten horen. Misschien geen harde indicator, maar wel een die toegankelijker en menselijker is.' Hij vervolgt: 'Daarnaast moeten we niet vergeten dat er op dit moment wel degelijk sectoren zijn waar we gematigd en zelfs positief gestemd over zijn. In z'n totaliteit zien we dat het aantal kort cyclische aanvragen is toegenomen. Veel bedrijven zijn tot op het bot gereorganiseerd en doen nu bij het licht aantrekken van de orders een beroep op flexpersoneel. Kijken we naar sectoren dan zien we dat de energie sector zich nog niet goed ontwikkelt. Er is sprake van een sterke daling van het aantal vacatures (40%). Toch zal de vergrijzing de sector parten gaan spelen en op termijn moet de sector weer opleven. Ook bij de financiële instellingen zijn de vacatures geslonken (30%). Al jaren is er sprake van een duidelijke verschuiving van administratieve naar commerciële functies. Dit wordt onder meer veroorzaakt door automatisering en een toename en verandering van het productaanbod.'
31Zorg: gematigd positief 32)'Over de zorg sector zijn we gematigd positief', zegt Algemeen Directeur Jan Vermeulen. 'Hoewel onderhevig aan de beslissingen van de overheid is hier nog sprake van een groei aan banen. In de praktijk bemerken wij dat veel mensen de overstap naar de zorg maken. Sectoren waar we positief over gestemd zijn, zijn voor ons de bouw (aantal aanvragen weer bijna op zelfde niveau van vorig jaar), de telecomsector (door nieuwe productinnovaties gekoppeld aan service, is de vraag naar personeel weer stijgend) en het vervoer over land (hoewel sterke concurrentie met de binnenvaart toch sinds januari weer een stijging van het aantal aanvragen). Verder zien we dat het aantal aanvragen naar callcenter medewerkers sterk stijgend is. Dat is een trend die al een aantal jaren gaande is. Vanwege het economische klimaat doen bedrijven nu een extra beroep op hun callcenters om zodoende hun verkoop te stimuleren. Daarnaast is vakpersoneel nog steeds schaars. Hierbij moet je denken aan personeel in met name de techniek.'
Toelichting illustratie Randstad WerkMonitor: De mobiliteitsindex geeft een indicatie van het aantal werkenden dat verwacht binnen nu en 6 maanden hetzelfde of vergelijkbaar werk te doen bij een andere werkgever. De index is gebaseerd op het aantal mensen dat positief antwoord op deze vraag. De stand van de index is te zien aan de rechterzijde van de grafiek. Tussen juli en september 2003 is de index licht gedaald naar 96 punten.
De mobiliteitsindex wordt voorspeld door een viertal factoren; te weten: Het vertrouwen dat men heeft in een 'baanswitch' Hoe groot men de kans inschat dat men de huidige baan verliest Het aandeel mensen dat toe is aan een nieuwe uitdaging De tevredenheid met de huidige werkgever.
In deze grafiek zijn voor als nog alleen het vertrouwen en de ontslag angst getoond. In oktober zijn deze namelijk verklarend voor de ontwikkeling in de gedaalde mobiliteit van werknemers.