Katholieke Universiteit Nijmegen

Migratie-onderzoeker De Haas:
Migranten stimuleren sociaal-economische ontwikkeling moederland

Migranten spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van het Marokkaanse platteland. Families die geld uit Europa ontvangen vertonen een relatief sterke neiging tot investeren in scholing van kinderen, huizenbouw, landbouw en andere ondernemingen. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van de Nijmeegse migratie-onderzoeker Hein de Haas onder 500 huishoudens in een zuid-Marokkaanse emigratieregio. Zijn onderzoek ontkracht hiermee het gangbare, pessimistische beeld van emigratieregio's die louter passief aan het `migratieinfuus' liggen.

De twee miljoen Marokkaanse migranten maken jaarlijks meer dan 3,5 miljard dollar over. Dit is zeven keer meer dan de ontwikkelingshulp aan Marokko en overtreft ook de inkomsten uit de export van landbouwprodukten, fosfaten en toerisme. Onderwijs blijkt een van de voornaamste investeringen te zijn van internationale en binnenlandse migrantenhuishoudens. Hoewel internationale migranten niet beter opgeleid zijn dan niet-migranten, blijkt uit de analyse dat hun kinderen vaker hoger onderwijs volgen. Ook blijkt internationale migratie een positief effect te hebben op de relatieve onderwijsparticipatie van meisjes. Voorts blijken huishoudens die niet aan internationale migratie deelnemen, indirect mee te profiteren van de bestedingen en investeringen van migranten, die aanzienlijke werkgelegenheid scheppen.

De massale geldovermakingen en de stijgende welvaart leiden evenwel niet tot een verminderde emigratie. Niet armoede, maar juist ontwikkeling in de vorm van hogere inkomens, betere scholing en toegenomen aspiraties versterken de neiging tot migratie. De populaire visie dat ontwikkeling(shulp) het beste `medicijn' is tegen migratie, berust daarom op verkeerde veronderstellingen.
Het onderzoek wijst er ook op dat de positieve bijdrage van migratie aan ontwikkeling waarschijnlijk nog veel sterker zou zijn wanneer er geen sprake was van wijdverbreide corruptie en rechtsonzekerheid in Marokko.

Hein de Haas is als onderzoeker en docent verbonden aan het Centre for International Development Issues Nijmegen van de KU Nijmegen (CIDIN). Hij is in juni 2003 gestart met een driejarige, vergelijkende studie naar migratie en ontwikkeling in herkomstgebieden in Marokko, Tunesië, Egypte en Turkije.

Migration and Development in Southern Morocco: The Disparate Socio-Economic Impacts of Out-Migration on the Todgha Oasis Valley

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hein de Haas, Centre for International Development Issues Nijmegen. Tel: (024) 361 1140/ 361 3058, e-mail: h.dehaas@maw.kun.nl
9-10-2003