NOS


Historische beelden feyenoordfans bij de nos 07-10-2003
Voor de eerste maal in kleur op de Nederlandse televisie In deel 4 van de NOS Studio Sport-serie Door het Oog van Eddy PG (23.09-23.34 uur, Nederland 2) is de massale uittocht te zien van de Feyenoordfans naar Lissabon. Feyenoord speelde daar op 8 mei 1963 tegen het roemruchte Benfica. Van deze tocht zijn voor het eerst kleurenbeelden te zien op de Nederlandse televisie. Doelman Eddy Pieters Graafland filmde deze beelden met zijn 8 mm kleurencamera. Het was zo ongeveer een nationale gebeurtenis; de uittocht van de Feyenoordfans naar Lissabon in 1963. Feyenoord speelde daar de halve finale om de Europacup I. Twee passagiersschepen, de Waterman en de Grote Beer vertrokken vanuit Hoek van Holland naar Lissabon. Een initiatief van dagblad het Vrije Volk, dat haar lezers de mogelijkheid gaf om voor vijftig gulden naar Portugal te varen. Van deze gebeurtenis zijn tot nu toe alleen zwart-wit beelden te zien geweest op de Nederlandse televisie. Doelman Eddy Pieters Graafland filmde met zijn 8 mm kleurencamera de aankomst van de schepen aan de kade in Lissabon, waar de spelers de fans opwachtten. Eddy filmde ook uitgebreid Johnny Kraaykamp sr., die als artiest een showtje in de haven opvoerde.
In de aflevering zijn er ook verhalen van passagiers en voetballers over die ontroerende ontmoeting in de haven van Lissabon en over het spectaculaire voetbaljaar van Feyenoord in 1962-1963.

Eddy Pieters Graafland keepte voor Ajax, Feyenoord en het Nederlands elftal. Hij reisde de hele wereld rond en altijd ging zn filmcamera mee. Ook naar plekken waar filmen verboden was, zoals in Albanië. Eddy schoot alles in kleur, waardoor zijn materiaal uit de tijd van de zwart-wit televisie een extra dimensie heeft.

Samen met de geschiedschrijver van het Nederlandse voetbal, Matty Verkamman, maakt hij voor NOS Studio Sport de serie: Door het oog van Eddy PG.

Donderdag 9 oktober, 23.10-23.40 uur, Nederland 2