http://www.wau.nl/pers/03/065wur.html
Persbericht Wageningen UR, 2 oktober 2003
Jeugddorp De Glind moet samenhang behouden
Jeugddorp De Glind vergrijst. Bovendien verandert het karakter van het dorp doordat er steeds meer bewoners verblijven die niet aan de zorg in het dorp zijn verbonden. De algemene trend van individualisering, veranderingen in de zorgsector en het wegvallen van het draagvlak voor voorzieningen vormen een steeds moeilijker te overwinnen drempel om de toekomst van het Barneveldse jeugddorp vol vertrouwen tegemoet te zien. In samenwerking met Wetenschapswinkel Wageningen UR heeft Alterra daarom een verkenning uitgevoerd. Zij concludeert dat De Glind toekomst heeft voor jongeren voor wie extra aandacht onontbeerlijk is, maar dat het noodzakelijk is om de sociale en ruimtelijke samenhang in het dorp te versterken. Op 9 oktober bieden de onderzoekers, namens Regiegroep De Glind het rapport aan de burgemeester van Barneveld aan.
Jeugddorp De Glind bij Barneveld is opgezet om kinderen op te vangen in gezinshuizen als die om allerlei redenen niet meer thuis kunnen wonen. Het aantal kinderen dat op deze manier wordt opgevangen in het dorp zal echter afnemen tot zo'n 40, dat is eenderde van wat het in vroeger tijden was. Vanwege de in- en externe veranderingen rond de gemeenschap staat de toekomst van het dorp op het spel. Indien er geen ingrepen plaatsvinden om de samenhang in het dorp te versterken, bestaat het reële gevaar dat het dorp wordt overgeleverd aan projectontwikkelaars of andere vermogenden die de leegkomende grote panden opkopen en een andere bestemming geven.
Op verzoek van de Regiegroep De Glind voerden onderzoekers van onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR een verkenning uit om de ontwikkelingen, initiatieven, ideeën en knelpunten binnen het dorp in kaart te brengen. De onderzoekers compileerden een rapport met de titel De Glind, waar de jeugd én toekomst telt.
In het rapport reppen de onderzoekers van concrete activiteiten die er in de Glind moeten worden ontplooid. Zij suggereren om een regieorgaan in te richten waarbij gekozen kan worden uit varianten, zoals een dorpsraad, overleggroep, regiegroep of ontwikkelingsbureau. Afhankelijk van die keus ligt de nadruk in het ontwikkelingstraject van het jeugddorp meer op de actieve deelname van bewoners, van organisaties of op de communicatie tussen belanghebbenden.
In de uitvoeringsagenda stellen de onderzoekers voor om in De Glind een groen zorg&werkcentrum op te richten, vormen van collectief wonen te realiseren, een zorglandgoed te ontwikkelen, de dorpskern een herkenbaarder beeld te verschaffen en culturele activiteiten te starten die leren en werken voor jongeren combineren en tot doel hebben het landschap te onderhouden. Door met de ontwikkeling aan te sluiten bij de vier karakteristieke sferen in het dorp, namelijk de dorpssfeer, de landgoedsfeer, de groen wonensfeer en die van de groene voorzieningen, kan er in het dorp een grotere samenhang worden gecreëerd.
Op 9 oktober zal de directeur van de Environmental Sciences Group van Wageningen UR Mw. W. Hoogendoorn-Beks ten stadhuize van Barneveld het rapport namens de Regiegroep De Glind aanbieden aan de burgemeester de heer W.A. Burgering en aan mw M. Aartsen en de heer R Stevens, leden van Provinciale Staten Gelderland,. Op 6 oktober zal staatssecretaris mw. Clemence Ross-van Dorp (VWS) De Glind bezoeken.
Wageningen Universiteit