Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging


Vakbonden breken overleg CAO VVT af

Werkgevers verbaasd over ontstaan conflict

De onderhandelingen tussen werkgevers (Arcares, LVT en BTN) en werknemers over een nieuwe CAO voor verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg zijn begin deze middag door de vakbonden afgebroken. De vakbonden hebben geconstateerd dat er sprake is van een conflict over de uitgangspunten voor de nieuwe CAO. De werkgevers zijn verbaasd over deze reactie, gelet op hun toezegging dat het arbeidsvoorwaardenpakket eind 2004 boven het huidige niveau komt te liggen. Zij betreuren het dat het niet mogelijk is gebleken om tot een echt inhoudelijk overleg te komen over de invulling van de nieuwe CAO VVT.

Doelstelling van werkgevers is dat de onderhandelingen leiden tot een nieuwe CAO voor beide branches met gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle 360.000 medewerkers. Belangrijk voor werkgevers is ook dat een CAO tot stand komt waarmee de werkgevers meer armslag krijgen voor de organisatie van hun bedrijfsvoering. De modernisering van de AWBZ en de marktwerking in de zorg maken dat noodzakelijk. Een flexibele CAO maakt ook maatwerk voor medewerkers mogelijk.

Werkgevers en werknemers verschillen van mening over de wijze waarop de nieuwe CAO VVT vorm zou moeten krijgen. Werknemers zijn niet ingegaan op het voorstel van werkgevers het overleg voort te zetten over de concrete inhoud van de nieuwe CAO. Dit ondanks de toezegging dat het niveau van het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket in zijn totaliteit zou verbeteren. Werkgevers vinden de opstelling van de vakbonden in het licht van de huidige economische situatie onbegrijpelijk.

Datum: 09/10/2003