Provincie Noord-Holland

Financiering project Anna's Hoeve en Laarder Wasmeren rond

De provincie Noord-Holland, de gemeente Hilversum en het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht hebben de financiering van de waterbodemsanering en de plannen van project Anna's Hoeve in Hilversum-Oost rond. Ditzelfde geldt ook voor de sanering van de waterbodems van de aanpalende Laarder Wasmeren. De kosten van beide projecten sec bedragen circa 29,5 miljoen.

De gemeente en AGV hebben in principe overeenstemming over de verhuizing van de RWZI en de daarbijkomende kosten. Deze verhuizing is noodzakelijk voor de uitvoering van het plan en de bodemsanering van deze locatie. Als Provinciale Staten, de gemeenteraad van Hilversum en het Algemeen Bestuur van het hoogheemraadschap ook akkoord gaan, kan de uitvoering starten.

Het project Annas Hoeve wordt qua complexiteit, omvang en kosten een van de grootste saneringsprojecten in Nederland. Stedenbouw, natuur en milieu zijn gebaat bij deze doorbraak.

Daadkracht

Gezamenlijke uitvoering van de saneringen heeft lang op zich laten wachten omdat er onzekerheid bestond over de benodigde financiering. Het moeizame proces is onlangs in een stroomversnelling gekomen door daadkrachtig optreden van de provincie Noord Holland, AGV, de gemeente Hilversum en het Goois Natuurreservaat bij het droogvallen van de Leeuwenkuil. De snelle aanpak van de sanering van de Leeuwenkuil wees alle partijen nog eens op de noodzaak van de overige land- en waterbodemsaneringen in plangebied Anna´s Hoeve en was een extra impuls voor de gemeente, de provincie en AGV om op voortvarende wijze voor deze projecten de financiering rond te krijgen.

Financiële garantstellingen

De kosten van de waterbodemsanering Laarder Wasmeren en plan Annas Hoeve bedragen circa 29,5 miljoen euro. De provincie Noord-Holland stelt zich financieel garant voor ca 16,1 miljoen euro, de gemeente voor ca 5,7 miljoen en AGV voor ca 1,7 miljoen. Voor de overige 6 miljoen euro werken de drie overheden nog aan een verdeelsleutel.

Resultaat:

Deze gezamenlijke aanpak van de verschillende projecten levert vele voordelen op voor de stedenbouw, de natuurontwikkeling en het milieu.

De waterbodemsanering heeft positieve effecten voor de waterkwaliteit. Door deze sanering is het tevens mogelijk om een deel van de plassen in het gebied te gebruiken voor de berging en infiltratie van regenwater en grondig gezuiverd afvalwater. Dit biedt kansen om de verdroging in het Gooi tegen te gaan.

De bodemsanering en de herplaatsing van een compactere rioolwaterzuivering op een andere plek in het plangebied maken ruimte voor de bouw van circa 700 woningen.

Meer informatie: Gerlies Nap, bureau Bodemsanering. Krijn van Rijn 8-10-2003 17:38:00