PERSBERICHT
09/10/2003

De sjalot, exclusief voor elke dag!

Wat krijg je als je de smaak van uien, knoflook en gember mixt? Antwoord: een sjalot. Geliefd bij professionele koks en iedereen die van lekker koken houdt. Maar wat is nu eigenlijk een sjalot? Waar komt deze groente oorspronkelijk vandaan? Is een sjalot gezond? Het antwoord op deze vragen en vele andere wetenswaardigheden is vanaf vandaag te vinden op de consumentensite van De Groot en Slot Allium B.V. uit Heerhugowaard: www.shallot.com.

Toepassing
Sjalotten zijn in Nederland jaarrond verkrijgbaar in de supermarkt en bij de groentespecialist. Het karakter van de sjalot is dat deze qua smaak net iets pittiger en zoeter is dan die van een ui. Om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in het gebruik en toepassingen van sjalotten, heeft De Groot en Slot chefkok Rob Klerk ingeschakeld. "Uniek aan de sjalot is de fijne structuur, de lange houdbaarheid, de smaak en de vele toepassingsmogelijkheden", aldus Rob Klerk. Tijdens kooksessies legt Rob uit op welke manieren sjalotten gebruikt kunnen worden en hoe je bijvoorbeeld een sjalot moet snipperen. De recepten en de gebruiksmogelijkheden zijn gepubliceerd op de website www.shallot.com.

Oorsprong
De sjalot is ontdekt in de 14e eeuw in het Zuid-Palestijnse Ashkalon. De botanische naam - Allium ascalonicum - is daar dan ook van afgeleid. Sjalotten zijn inmiddels wereldwijd bekend. In Europa worden de meeste sjalotten geproduceerd en gegeten in Frankrijk en Nederland. De sjalot onderscheidt zich ten opzichte van de ui en knoflook in vorm, kleur en smaak. Bewaren is geen probleem, op een droge en donkere plaats blijven sjalotten wekenlang goed.

Gezondheid
Naast smaakmaker past de sjalot ook in een gezond voedingspatroon. De sjalot is rijk aan vitamine A, B, C en E en bevat weinig calorieën: 50-60 calorieën per 100 g. Bij regelmatig gebruik verlaagt het cholesterolgehalte en verbetert de bloedcirculatie. Door de zeer hoge concentratie flavonoïden (scherptestoffen) wordt de kans op hart- en vaatziektes verkleind.

Pittige gehaktballetjes met sjalot, koriander en rode peper

Ingrediënten: (4 personen)

200 g gehakt
2 sjalotten

1 ei

1 eetlepel ketjap
geplukte verse koriander
½ rode peper

1 beschuit

Bereidingswijze:

Doe het gehakt met het ei, de ketjap en de fijngemaakte beschuit in een kom.
Schil de sjalotten en snipper deze fijn. De koriander en de rode peper zeer fijn snijden en met de sjalotten toevoegen aan het gehakt. Eventueel nog wat zout toevoegen. Het gehakt vormen tot niet al te grote balletjes en bakken in hete boter gedurende 8 minuten. Serveren met wat ijsbergsla
en eventueel chilisaus.