GenLias nu te kopieren in GensDataPro
BUNSCHOTEN, 20031008 -- De afdeling Computergenealogie van de NGV, Nederlandse Genealogische Vereniging heeft een nieuwe versie van haar genealogische computerprogramma GensDataPro geïntroduceerd. Deze upgrade 1.7.4 bevat nu -als eerste genealogische softwarepakket in Nederland- de mogelijkheid om direct vanuit GenLias volledige gezinsstructuren te kopiëren en plakken. Een nieuwe geavanceerde module maakt van het ontdubbelen van mogelijke dubbele namen een eenvoudige exercitie.Daarnaast kunnen alle rapporten zoals parentelen en kwartierstaten nu ook in HTML uitgevoerd worden en is dus een website eenvoudig te genereren. Een volledig geïntegreerde website geeft de verbanden aan tussen de diverse parentelen en kwartierstaten naar iedere gewenste keuze in een genealogisch bestand.
Direct plakken van gezinsstructuren zoals huwelijken vanuit Genlias
Deze upgrade is, behalve op HTML, sterk toegespitst op het efficiënt en foutloos genealogie bedrijven. Dit is gebaseerd op onze ontwikkelfilosofie dat gegevens die eenmaal zijn ingetypt, en dus digitaal voorhanden zijn, eigenlijk nooit overgetypt zouden behoeven te worden. Om die reden introduceert de NGV, afd. Computergenealogie een revolutionaire manier van omgaan met de diverse, ons via internet ter beschikking staande, archiefbronnen zoals de Burgelijke Stand en DTB-boeken. Bekende voorbeelden zijn ISIS Zeeland en SISIS Noord Brabant, Gens Data SISIS en het langlopend en zeer succesvolle project GenLias van het Nationaal Archief.
Wie op GenLias de details van bijvoorbeeld een huwelijk opvraagt, kan nu dit hele huwelijk inclusief de ouders van bruidegom en bruid na de selectie ervan, in één keer in GensDataPro 'plakken'. Er worden automatisch records van in dit geval 6 personen aangemaakt, en met de beschikbare gegevens uit GenLias ingevuld. Bronvermeldingen komen in de betreffende algemene opmerkingen, geboortedata worden (indien niet precies gegeven), met 'circa' correctie berekend uit leeftijden. Het voordeel van deze manier van invoer is de snelheid en het feit dat het foutloos is.
Ontdubbelen
Na het kopiëren van de GenLias-gegevens dient er wellicht te worden ontdubbelt. In een scherm zijn de potentiële dubbelen opvraagbaar, die dan één voor één kunnen worden ontdubbeld of als dubbele worden afgewezen. Wordt een persoon ontdubbeld dan worden direct zijn relaties ook voor ontdubbeling aangeboden. Op die manier vergelijkt de genealoog steeds data, plaatsen, familieleden en opmerkingen, en koppelt zo op eenvoudige wijze alle -vanuit GenLias- geplakte gezinnen en overige personen aan elkaar tot een volledige stamboom.
Wanneer namen iets anders geschreven worden, of data of plaatsen elkaar tegenspreken, wordt dit vermeld in de opmerkingen van de resulterende persoon.
Het overtypen van (digitale) gegevens is hiermee volledig verleden tijd.
HTML-uitvoer
Parentelen, kwartierstaten, genealogieën, stamreeksen en persoonspagina´s van alle personen die aanwezig zijn in het programma kunnen nu in HTM(L) worden uitgevoerd. Op dat moment beschikt men over een voor het Internet opgemaakt pagi-na. Iedere parenteel, kwartierstaat of persoonspagina (inclusief foto´s en opmerkingen), vermeld in welke parenteel en/of kwartierstaten de persoon voorkomt (met een directe link naar de betreffende parenteel, op de plaats waar die persoon ook staat). Ze zijn voorzien van zijn eigen index. Op die manier wordt per persoon direct duidelijk van welke genealogieën hij deel uitmaakt, en in welke kwartierstaten hij een voorvader is. Ook de geneagrammen kunnen nu als HTM-pagina worden opgenomen. De rechthoekjes linken dan door naar de betreffende persoonspagina´s.
Over de NGV afdeling Computergenealogie
De NGV, afd. Computergenealogie wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit d.m.v. de mogelijkheden die de automatisering biedt. Naast het tijdschrift 'GensData', ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen, biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden, geeft voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onderzoek naar en het vastleggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd.
Ingezonden persbericht