Gemeente Hilvarenbeek


Uit de B&W-besluitenlijst van 07 oktober 2003 (08-10-2003)

Verkoop/verhuur openbare groenstrook
Het gemeentebestuur ontvangt regelmatig verzoeken van inwoners om reststroken openbaar groen (zogenaamde overhoeken) te mogen kopen of huren. Om te voorkomen dat verhuur of verkoop leidt tot ongewenste situaties zijn criteria opgesteld waaraan deze verzoeken wordt getoetst. Zo wordt ondermeer gekeken naar de kwaliteit van het openbaar groen en de belangen van direct omwonenden. Ook wordt bekeken of de gemeente het perceel(tje) in de nabije toekomst zelf nog nodig zou kunnen hebben.
Een verzoek om een overhoek nabij de Vinkenslag te mogen huren wordt op dit moment afgewezen op basis van deze criteria.

Uitbreiding/verbetering openbare verlichting
In 2001 werd het meerjarenplan openbare verlichting vastgesteld. Dit plan bevat ondermeer een totaaloverzicht van alle locaties waar openbare verlichting zou moeten worden uitgebreid of verbeterd. Vanwege de hoge kosten werd besloten de uitvoering te faseren. Het budget voor 2002 werd ingezet voor de Driehuizen en voor de Emmerseweg. Deze plannen werden uitgevoerd op basis van richtlijnen van de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde). Omdat hiertegen nogal wat weerstand is gekomen - de verlichting wordt als te overvloedig beschouwd - wordt voorgesteld voor dit jaar te kiezen voor een alternatieve aanpak waardoor naar verhouding meer knelpunten kunnen worden aangepakt. Er wordt met deze aanpak echter geen volwaardige openbare verlichtingsinstallatie gerealiseerd. Aan de commissie voor Openbare Werken en Milieu wordt voorgesteld voor 2003 de volgende locaties op het programma te zetten:

Diessen:

- Tongerloseweg

- Parkeerterrein tussen Maternusstraat en Willibrordusstraat Biest-Houtakker:

- Biestsestraat (tussen Wilhelminakanaal en Moergestel) Baarschot:

- Esbeeksedijk

- Westelbeersedijk

- de Heikant

- de Heistraat

- Van Dijcklaan
Hilvarenbeek

- kruising Tilburgseweg/dn Oliepint

Voortgang Gemeentelijk Verkeersveiligheids Plan (GVVP) In september 2000 stelde de gemeenteraad het GVVP vast. Het verkeersveiligheidsplan is gebaseerd op het concept duurzaam veilig. Dat staat voor een nieuwe benadering in de aanpak van verkeersonveilige situaties waarbij de nadruk wordt gelegd op het voorkomen van verkeersonveiligheid in plaats van op bestrijding achteraf. In het plan zijn diverse oplossingsrichtingen voorgesteld die moeten leiden tot een duurzaam veilig wegennet. Omdat de uitvoering - vanwege de kosten - gefaseerd moet plaatsvinden, is in het GVVP een prioritering aangebracht. Via een voortgangsrapportage wordt inzichtelijk gemaakt welke maatregelen de afgelopen jaren al zijn genomen en welke nog uitgevoerd moeten worden. De rapportage is door het college voor kennisgeving aangenomen en wordt ter inzage gelegd voor de commissie Openbare Werken en Milieu.

Aanlegvergunning
Het college heeft aanlegvergunning verleend voor een strook grond op bedrijventerrein De Mierbeek in Esbeek. Deze vergunning is nodig om op dit traject - dat in het bestem-mingsplan is bestemd als agrarisch gebied - een ontsluitingsweg en nutsvoorzieningen aan te kunnen leggen naar het perceel van Clean Minerals.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Beveiliging schoolgebouwen tegen vandalisme
Aan de raad wordt voorgesteld 40.852,00 beschikbaar te stellen voor het beveiligen van schoolgebouwen tegen vandalisme. In overleg met de directies van de scholen en de politie is een overzicht van te nemen maatregelen opgesteld. Als de raad instemt met het voorstel, kunnen de maatregelen op korte termijn genomen worden. Het is de bedoeling om nog voor de kerstvakantie hekwerken te plaatsen. Het college wil met deze maatregelen voorkomen dat nog langer:

gevaarlijke situaties blijven ontstaan (zoals bijvoorbeeld glas in zandbakken)

schoolpleinen worden gebruikt voor oneigenlijke doeleinden, en

hoge kosten moeten worden gemaakt voor vervangingen en reparaties als gevolg van vandalisme.

Gemeenschappelijke Multidisciplinaire Meldkamer (GMK) Het rijk heeft besloten de alarmcentrales van een aantal brandweerregios samen te voegen. Ook de alarmcentrales van de regios Midden-Brabant, West-Brabant en westelijk Noord-Brabant moeten worden samengevoegd tot één GMK. Dit brengt voor de aangesloten gemeenten echter behoorlijke financiële gevolgen met zich mee. Het college stelt daarom aan de raad voor niet in te stemmen met de begroting van de Stichting GMK en aan het algemeen bestuur van de Regionale Brandweer mee te delen dat de gemeente Hilvarenbeek vindt dat de meerkosten voor de GMK moeten worden opgebracht uit eigen middelen van de Regionale Brandweer.