Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Leidschendam, 8 oktober 2003

Winkeliers tegen uitgifte van 5 euromuntstukken

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is tegen de invoering van nieuwe biljetten en munten, omdat deze een verstorende en verwarrende werking zullen hebben op de bestaande, reguliere biljetten- en muntencirculatie. Het is nog geen twee jaar geleden sinds de invoering van de euro of de Europese ministers overleggen al over de invoering van nieuwe biljetten en munten. De Italianen willen graag bankbiljetten van 1 en 2 euro en minister Zalm van Financiën gaat nu onderzoeken of het mogelijk is om een muntstuk van 5 euro in te voeren.

Ook de uitgifte van munten voor verzamelaars (verzamelaarsmunten) heeft volgens de RND een verstorende en verwarrende werking op de reguliere circulatie. Volgens de staatssecretaris van Financiën mag dit nimmer het geval zijn. Verzamelaarsmunten wijken sterk af van de reguliere euromunten. Ze hebben afwijkende nominale waarden, afwijkende technische specificaties en afwijkende beeldenaars op voor- en keerzijde. De verzamelaarsmunten gelden alleen in het land van uitgifte als wettig betaalmiddel. Bijvoorbeeld: met de Van Gogh-munt van 5 euro, die in maart dit jaar is geslagen, mag alleen in Nederland worden betaald.

Kassamedewerkers moeten bij iedere nieuwe uitgifte van Nederlandse verzamelaarsmunten geïnformeerd worden over de waarde en technische specificaties van de munt. Zij moeten namelijk kennis hebben van de betaalmiddelen die wettelijk gelden. Volgens het ministerie van Financiën is de uitgiftefrequentie verhoogd tot in beginsel één of twee uitgiften per jaar. Het personeel zou hierover één à twee keer per jaar moeten worden geïnformeerd. Daarnaast moeten kassamedewerkers ook kennis hebben van verzamelaarsmunten die elders in de eurozone worden uitgegeven. Een Spaanse verzamelaarsmunt is namelijk geen wettelijk betaalmiddel in Nederland. Het is niet duidelijk of de consument dit weet.

De RND heeft in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waarin onder andere De Nederlandsche Bank, de commerciële banken en de Consumentenbond deelnemen, bezwaar gemaakt tegen de uitgifte van verzamelaarsmunten. Daarnaast zal de RND op korte termijn hierover contact opnemen met het ministerie van Financiën.

De RND pleit ervoor dat verzamelaarsmunten qua nominale waarden en technische specificaties niet mogen afwijken van de bestaande reguliere munten. De munten zouden maar van één zijde mogen afwijken en in de hele eurozone als wettig betaalmiddel moeten gelden. Mochten afwijkende munten alsnog geslagen worden, dan zouden deze niet mogen gelden als wettig betaalmiddel. Dit om de reguliere circulatie niet te verstoren.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht