PRESSRELEASE

KPN initiatief krijgt zinvol vervolg


- Alle technische scholen in Nederland gratis technische cursus auto-elektronica via het Internet

- Gratis cursus Internettraining ontwikkelen voor docenten

KPN maakte onlangs bekend dat het via haar dochter XS4ALL aan zo'n 10.000 scholen in Nederland gedurende drie jaar een gratis breedband Internet verbinding aan zal bieden. Het bekende automobieltechnisch opleidingsinstituut ATG uit Dordrecht volgt dit initiatief met een unieke aanbieding. Directeur Alex Swagemakers: 'Wij bieden de autotechnische scholen in ons land ook gedurende drie jaar een gratis cursus auto-elektronica aan via het Internet. Want wat heb je aan gratis Internet zonder wezenlijke inhoud. Hierbij geven wij een zinvolle invulling aan het initiatief van de KPN om de ontwikkeling van geavanceerde leermethoden, gebaseerd op de nieuwste telecommunicatietechnieken, te ondersteunen. Op deze wijze levert ook ATG een bijdrage aan de ontwikkeling van de kenniseconomie in Nederland.'

Web-based training (WBT) is dé oplossing voor opleidingen via het Internet. Volgens Swagemakers heeft training via het Internet de toekomst. 'Wij hebben inmiddels veel ervaring opgedaan in het ontwikkelen en implementeren van web-based trainingen ten behoeve van opleidingen in verschillende branches. Wij verwachten dat WBT in de nabije toekomst een enorme vlucht zal nemen en wij zien die trend ook weerspiegeld in het progressief groeiend aantal Internetcursisten. Graag voldoen wij dan ook aan het verzoek van de KPN om dit prima initiatief te volgen en te ondersteunen, en bieden scholen dan ook een gratis cursus auto-elektronica aan via het Internet. Daarnaast kunnen wij leraren een - gratis - cursus aanbieden in het zelf ontwikkelen van een eigen web-based training.'

Voordelen voor de scholen
Web-based training biedt scholen een aantal interessante voordelen, vooral ook op het gebied van kostenbesparing, mede dankzij het initiatief van de KPN. Scholen hebben ook geen grote investeringen in tools, softwarepakketten of infrastructuren nodig. Men kan gebruikmaken van de reeds bestaande ATG-voorzieningen.

Dankzij het unieke aanbod van KPN en ATG kunnen scholen en cursisten nu gratis kennis maken met het fenomeen van de technische trainingen via het Internet.
Het idee achter web-based training is eigenlijk eenvoudig. De cursist logt nu op school in op de trainingssite en kan de basiscursus elektronica volgen. Voor de toekomst voorziet ATG een ideale combinatie van web-based training en klassikaal onderwijs. Deze twee methoden vullen elkaar optimaal aan, waardoor een efficiënt totaalpakket ontstaat.

Zelf een Internettrainingsprogramma ontwikkelen Docenten kunnen, indien gewenst, zelf - gratis - ervaren dat het ontwikkelen van een web-based training eigenlijk heel eenvoudig is. Men hoeft daarvoor echt geen computerexpert te zijn! Iedereen is in staat een eigen WBT te bouwen.
ATG verschaft meer inzicht in de techniek achter een web-based training en geeft de docent de tools om een eigen WBT samen te stellen. Computers en door ATG ontwikkelde teksten, afbeeldingen en animaties staan hiervoor geheel tot de beschikking.

Reactie beroepsonderwijs
De eerste reacties op het initiatief van ATG vanuit de wereld van het beroepsonderwijs zijn ronduit positief. De heer Mathieu van Deventer, Opleidingsmanager MCT aan het ROC van Amsterdam en Voorzitter van de landelijke onderstructuur BTG-MCT: 'Allereerst, ik vind ik het een goed initiatief en juich het toe. Ik hoop dat het onderwijsveld geprikkeld wordt om op het aanbod van KPN en ATG in te gaan, vooral op de ondersteuning die daarbij geleverd wordt.
Heel belangrijk vind ik de rol die cursisten kunnen spelen bij de ontwikkelingen. Zoals de BOL 4 leerlingen. Samen met ATG kunnen de scholen opdrachten bedenken die deze leerlingen moeten uitwerken op het Internet. Dus een programma maken dat weer door leerlingen uit de lagere niveaus en VMBO's gebruikt kan worden. Dit lijkt mij als lesmateriaal ook een grote stap voorwaarts. Leerlingen zien het ontwikkelen van zo'n programma veelal als een welkome training. Vergelijk het met een sport. Een jong kind heeft de tijd en de aandacht om een paar miljoen keer tegen een bal aan te meppen. Je hebt dan ook meteen de getalenteerden te pakken. Vooral in de vrijere ontwikkeling van het onderwijs ligt de kans.'

Zo'n 48 scholen in Nederland nemen deel aan het landelijk overleg onderstructuur BTG-MCT waar de coördinatoren motorvoertuigentechniek van alle bij de BTG-MCT aangesloten scholen regelmatig met elkaar overleggen.

ATG
ATG is het eerste bedrijf dat positief en enthousiast reageert op de oproep van KPN om ook een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke diepte-investering in de toekomst van Nederland door het verbeteren van de scholing van de beroepsbevolking.
De rol van ICT binnen het onderwijs wordt steeds belangrijker en ICT vervult de rol van katalysator voor veel vernieuwingen. Gebruik van het Internet maakt nieuwe leermethodes mogelijk en de web-based training van ATG slaat daarbij een brug naar de alledaagse praktijk van het automobielbedrijf.

Automotive Technology Group was zich als een der eerste bewust van de kostenbesparende en efficiënte mogelijkheden van WBT. Met het web-based training programma biedt ATG een moderne aanpak om via het Internet op innovatieve en interactieve wijze kennis over te dragen op leerlingen.

Dordrecht, 7 oktober 2003

Voor nadere informatie:
Automotive Technology Group
De heer Piet-Jan van Gerwen
Director Training
Tel: 078 - 655 0266
E-mail: info@atg.nl

Voor een interactieve demo over Web-based training, bezoek: www.atg.nl


08 okt 03 16:03