KNCV TUBERCULOSEFONDS

Nederlanders onderschatten gevaar tuberculose


Nederlanders onderschatten aard, omvang en ernst van tuberculose in eigen land en in de wereld. Dit blijkt uit een NIPO-enquête, uitgevoerd in opdracht van KNCV Tuberculosefonds, naar de bekendheid van het tuberculoseprobleem.

Bijna tweederde van de Nederlanders (62%) denkt dat het aantal tuberculosepatiënten in Nederland jaarlijks niet hoger is dan 500. In de praktijk is dit aantal 1.400. Daarnaast worden jaarlijks nog eens
1.600 Nederlanders preventief tegen tuberculose behandeld. De meeste Nederlanders (93%) weten wel dat tuberculose besmettelijk en geneesbaar is.

Jaarlijks eist tuberculose wereldwijd echter nog altijd twee miljoen dodelijke slachtoffers. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking (44%) schat dat dit lager is dan 500.000. 'De omvang in Nederland wordt zwaar onderschat', stelt directeur Jaap Broekmans van KNCV Tuberculosefonds. 'Laat staan dat men zich bewust is van de epidemische omvang wereldwijd. Dit is zeer verontrustend. De ontwrichtende mondiale gevolgen van deze ziekte op het sociale en economische vlak zijn blijkbaar totaal onbekend.'

Een meerderheid (58%) van de Nederlandse bevolking ervaart de toetreding van de nieuwe lidstaten tot de EU als een risico voor de verspreiding van infectieziekten. Een zeer ruime meerderheid van de bevolking (87%) is vooral bevreesd voor het wegvallen van de screening op tuberculose voor de nieuwe Oost-Europese lidstaten. Een meerderheid (59%) geeft aan dat de Nederlandse overheid hierop actie moet ondernemen. Zij steunen zo impliciet de recente oproep van KNCV Tuberculosefonds, GGD Nederland en het Aids Fonds aan de EU-ministers van Gezondheid om op korte termijn met hun Oost-Europese collega's concrete maatregelen te nemen voor een krachtige Europese bestrijding.

De resultaten van de NIPO-enquête zijn bouwstenen voor het debat over de toekomst van de Nederlandse tuberculosebestrijding tijdens het symposium (9 oktober 2003) van het 100-jarige KNCV Tuberculosefonds. De verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid en de consequenties van de EU-uitbreiding voor de Nederlandse tuberculosebestrijding staan daarin centraal. Deelnemers aan het debat zijn Hans de Goeij (directeur-generaal Volksgezondheid), Frank Kerckhaert (voorzitter stuurgroep Versterking Infrastructuur Infectieziekten, burgemeester Hengelo) en Henk van Deutekom (hoofd afdeling Tuberculosebestrijding GG&GD Amsterdam,voorzitter Commissie voor Praktische Tuberculosebestrijding).


---


---
Informatie:
KNCV Tuberculosefonds, Nicole Janssen (communicatie), telefoon 06 1059 4926, janssenn@kncvtbc.nl, www.tuberculose.nl


08 okt 03 15:16