Praktijkonderzoek Veehouderij

Het inrichten van volièrestallen en nieuw management

Inleiding

De EU-richtlijn van 1999 verbied op termijn het gebruik van batterijhuisvesting voor legkippen. Het beleid van de overheid richt zich op de omschakeling van batterijen naar alternatieve strooiselsystemen (scharrel/volière). Maar ook de markt laat zich niet onbetuigd. Steeds meer scharrel- en volière-eieren vinden hun weg naar de consument en/of de export. Eieren die tegen meerprijs worden vermarkt waardoor u in staat bent een hoger saldo te realiseren. Als pluimveehouder loopt u tegen een aantal knelpunten aan, die u ertoe weerhouden zondermeer over te schakelen. Knelpunten als: meer en zwaardere arbeid, buitennesteieren, moeilijker management, hogere NH3-emissie, hoger dierziekterisico, hogere stofconcentratie in de stal en een hogere kostprijs.

Leerdoel

Na de cursus heeft de deelnemer inzicht in het zo effectief mogelijk inrichten van een volièrestal. Dit om te technische resultaten te optimaliseren. De pluimveehouder zal aan de hand van diverse managementmaatregelen een zo laag mogelijk percentage buitennesteieren in zijn stal realiseren teneinde arbeidspieken te vermijden.

De cursus wordt gehouden op:


* 19 november 2003

* 18 februari 2004

* 24 maart 2004

* 13 oktober 2004

Doelgroep

Praktiserende legpluimveehouders, in een maximale groepsgrootte van 15 personen.

Opleiding

Wij bieden u een opleidingsprogramma van 1 dag.

Programma

Tijd Programma
09:00 uur Ontvangst met koffie & thee en inventarisatieronde 09:30 uur Inleiding "Lay-out van volièresystemen"
* Diverse systemen

* Basiselementen systemen

* Voorkoming buitennesteieren

10:00 uur Introductie case op Praktijkcentrum Het Spelderholt "hoe richt ik een volièrestal in?"
10:30 uur Uitwerken case "Hoe richt ik een volièrestal in?"

Beoordeling huisvestingssystemen in een praktijksituatie op het gebied van afmetingen, bezettingen, ventilatie, licht en inrichting 12:00 uur Lunch
13:00 uur Inleiding "Van systeem van diermanagement"
* Gedrag

* Opfok management

* Management volière

* Ventilatie en verlichting

13:45 uur Introductie case op Praktijkcentrum Het Spelderholt 14:00 uur Uitwerken case "Management om buitennesteieren te voorkomen".
Op het praktijkcentrum twee verschillende volièresystemen beoordelen op sterke en zwakke punten op het gebied van voorkoming van buitennesteieren.
15:45 uur Nabespreking en discussie
16:15 uur Evaluatie en afsluiting
16:00 uur Einde van het programma

---

Werkwijze

In een interactieve werkwijze krijgen de deelnemers ruimschoots de tijd om vragen te stellen of opmerkingen te maken. Ervaringen met medecursisten wordt uitgewisseld. Tijdens de cursus kunt u aandacht vragen voor specifieke (sub)thema's. De cases worden uitgevoerd in kleine groepjes. De praktijkwaarneming vindt plaats op het nieuwe Praktijkcentrum Het Spelderholt te Lelystad.

Cursusleiders

De cursus "Inrichten van volièrestallen en nieuw management" wordt uitgevoerd door 2 verschillende cursusleiders van Praktijkonderzoek Veehouderij. De cursusleiders hebben een ruime praktische ervaring op en zijn inhoudelijk goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Locatie

De cursus wordt uitgevoerd op locatie van de Waiboerhoeve te Lelystad in combinatie met het Praktijkcentrum Het Spelderholt te Lelystad.

Tarief

Deelname kost EUR 95,- per persoon (excl. BTW). In dit bedrag zijn tevens de kosten voor lunch, koffie & thee, gebruik van faciliteiten en een informatiemap inbegrepen.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deze cursus bij:
AOC De Groene Welle
T.a.v. dhr. D.H. Bosch
Postbus 552
8000 AN Zwolle
Tel. 038 - 467 11 20

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 08-10-2003 15:00.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl