Gemeente Amsterdam

Ervaren hinder van bouw- en wegwerkzaamheden stabiel

8 oktober 2003 - Lisa Neves Gonçalves, Anja van Os, bureau Stadsregie Uit het halfjaarlijkse onderzoek dat bureau Stadsregie laat uitvoeren blijkt dat de resultaten met betrekking tot het ervaren van hinder bij en het draagvlak voor werkzaamheden aan de weg in Amsterdam redelijk stabiel zijn.

In mei 2003 heeft bureau Stadsregie het halfjaarlijkse onderzoek door onderzoeksbureau O+S laten verrichten naar ondervonden hinder door weg- en bouwwerkzaamheden in Amsterdam. Ook wordt in dit onderzoek gekeken naar de informatiebehoefte, de bekendheid en het gebruik van verschillende communicatiemiddelen en het draagvlak voor de werkzaamheden. Het onderzoek is gedaan onder bewoners, bedrijven, regiobewoners, bezoekers en forensen.

Belangrijkste conclusies van het onderzoek:

* Het draagvlak voor werkzaamheden blijft breed. Tachtig procent van de ondervraagden heeft begrip voor de werkzaamheden, tweederde deel van de bezoekers heeft begrip.

* Niettemin vinden zeven van iedere tien bewoners en bedrijven dat de stad op teveel plaatsen open ligt. Bij regiobewoners vindt de helft dat.

* Werken aan de weg zijn niet de belangrijkste ergernis in de stad voor de meeste mensen. Het staat op de zesde plaats. Alleen voor bedrijven vormen de werken aan de weg de grootse ergernis.
* De hinder is voor alle groepen gebruikers van de stad iets afgenomen, met uitzondering van bezoekers. De hinder die er bestaat ondervindt men het meest op het gebied van bereikbaarheid.
* Een meerderheid van de Amsterdammers en bedrijven vindt dat de gemeente voldoende informatie geeft over werkzaamheden. Toch hebben vooral bedrijven en regiobewoners behoefte aan meer voorlichting.

* De bekendheid van het AT5-programma het Verkeer scoort hoog.
* Schriftelijke informatievoorziening werkt het best.

Mede aan de hand van de resultaten van dit onderzoek bekijkt bureau Stadsregie of haar werkzaamheden voldoende inspelen op de vraag en of de huidige activiteiten moeten worden aangepast. De volgende conclusies worden getrokken:

* Omdat de onderzoeksresultaten vrij stabiel zijn zal bureau Stadsregie één maal per jaar i.p.v. twee maal het onderzoek uitvoeren.

* In de volgende meting zal onderzoek naar de tevredenheid van verkeersdeelnemers over de uitvoering van werkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn worden meegenomen.

* Bij het bedrijfsleven en de regiobewoners is behoefte aan meer informatie over opbrekingen en omleidingsroutes. Bureau Stadsregie zal meer communicatiemiddelen inzetten voor deze groepen.
* Nu de resultaten over hinder en draagvlak redelijk stabiel zijn, zal bureau Stadsregie zich meer richten op de uitstralingseffecten van de bouwputten. Met andere woorden: de leefbaarheid en veiligheid rond werkzaamheden.

* Sinds het instellen in juni jl. van de nieuwe webportal over bereikbaarheid op het internet, en daaraan gekoppeld de routeplanner die rekening houdt met opbrekingen, is een toename te zien van het aantal gebruikers van de site. De volgende meting zal ook hier onderzoek naar doen.

Het onderzoek onderschrijft het belang van communicatie rond werkzaamheden en andere verstoringen (evenementen) in de openbare ruimte. Bureau Stadsregie zal daarom haar communicatiemiddelen blijven inzetten, aanpassen en verbeteren. Uitgangspunt blijft het behoud van draagvlak voor werkzaamheden.

© Gemeente Amsterdam