Programmabureau Advies Overheid.nl

De praktijk van interactieve beleidsvorming (4); Spijkenisse: de toegevoegde waarde van een poll

Een soms wat ondergeschoven kindje onder de interactieve beleidsvormingstoepassingen op internet is de meningspeiling. Hij wordt door veel overheden toegepast, maar vaak in zijn meest uitgeklede basisvorm. Dat is jammer, want er kan meer, zoals de gemeente Spijkenisse aantoont met haar meningspeiling.

Bij binnenkomst op www.spijkenisse.nl kan er direct gekozen worden voor de link De Peiling (Poll). Door deze aan te klikken kom je op een pagina met uitleg over de werking van de peiling. De peiling is niet moeilijk in het gebruik, maar in dit geval zijn er meerdere keuzen die in het onderdeel De Peilinggemaakt kunnen worden. Regelmatig is het zo dat de uitleg over een poll pas verschijnt, nadat er is gestemd. Spijkenisse heeft er voor gekozen toch een klein beetje uitleg vooraf te geven.

Deelnemers
Dit gaat overigens niet ten koste van het aantal deelnemers op de poll. Er is een behoorlijk uitgebreide pagina, waarop de uitslagen van vorige peilingen kunnen worden bekeken. Hierop zijn de verhoudingspercentages en het exacte aantal stemmers per optie en in het totaal terug te vinden. Het laagste aantal stemmers is 24 geweest, het hoogste aantal 240 stemmen. De stellingen verschillen nogal, dus daar zal dit verschil mede mee te maken hebben.

Uitslagen
Wat de peiling eigenlijk een IB-toepassing maakt is het kopje Wat gebeurt er met de uitslagen van de peiling?. Het is natuurlijk grappig om een peiling, discussie of chat op een website te zetten, maar als er vervolgens niets gebeurt met de aangedragen punten van de burgers dan mag het eigenlijk geen interactieve beleidsvorming heten. Spijkenisse geeft twee redenen aan voor de peiling op haar pagina. Zij wil dat de peiling bewustzijn creert over bepaalde punten of dat hij zaken onder de aandacht brengt. Waarschijnlijk is dit het idee achter een stelling als: Hoeveel monumenten zijn er in Spijkenisse?. Het goede antwoord blijft onduidelijk, maar er zijn ongetwijfeld stemmers geweest die zich deze vraag over hun eigen gemeente voor het eerst hebben gesteld. De andere genoemde reden is om te onderzoeken welke voorkeuren en ideen de bezoekers van de website hebben over nieuwe ontwikkelingen op de website. Uit de stellingen blijkt dat ook de voorkeuren van bezoekers over andere zaken worden onderzocht, maar het is niet duidelijk of die uitslagen dan ook bij de beleidsvorming wordt betrokken. Bij peilingen over de website is dit volgens de toelichting wel zo.

Spijkenisse heeft een goede poging gedaan om de peiling als interactieve beleidsvormingstoepassing daadwerkelijk die functie te geven. Misschien dat in de uitleg ooit nog komt te staan dat de uitslagen in de peiling door de gemeenteraad in haar besluiten worden meegenomen, maar daar is het nu waarschijnlijk nog te vroeg voor. Het is in ieder geval verfrissend te zien dat er meer kan met een peiling dan het plaatsen van drie aanklik vakjes, die een uitslag laten zien na gebruik en thats it.

Scoring:
Toegankelijkheid: ++
Bruikbaarheid: +
Gebruik: ++
Uitleg en vervolg: +
Speciaal: +

(Dit is deel 4 uit de serie 'Interactieve beleidsvorming in de praktijk'. Lees meer over deze opzet in de Nieuwsbrief van 3 september 2003: "De praktijk van interactieve beleidsvorming bij gemeenten beoordeeld".)


1. Mill en Sint Hubert: kwaliteit in eenvoud
2. Soest speelt in op de actualiteit

3. Rotterdam: de aanhouder wint

Uitleg bij de scoring:

*Toegankelijkheid: is de toepassing goed te vinden?; zijn de teksten en uitleg van de toepassing helder en begrijpelijk?;
*Bruikbaarheid: maakt de toepassing gebruik van de specifieke mogelijkheden die internet biedt? (zijn de discussies via internet interactief in gebruik of staat er een reeks stellingen met een e-mail adres?);

*Gebruik: wanneer is de toepassing voor het laatst gebruikt?; is het aantal bezoekers van de toepassing na te gaan en hoe hoog is dit aantal, gerefereerd aan de periode dat de toepassing in gebruik is?; voor welke onderwerpen wordt de toepassing ingezet?;
*Uitleg en vervolg: is aangegeven waarom de toepassing op internet staat en wat er met de uitkomsten gaat gebeuren?; is er uitleg over de werking van de toepassing?;

*Speciaal: heeft de toepassing een creatieve invulling gekregen?; hoe is omgegaan met vormgeving?; zijn er opvallende zaken in de toepassing aangebracht?

www.ictu.nl